Очікуваного в ніч на вівторок штурму будівлі обласної державної адміністрації не сталося, захопники продовжували залишатися всередині будівлі. Увечері в понеділок на площі побільшало людей, було помітно багато молодиків з арматурою, палицями, битками та обрізками труб у руках, із масками на обличчях. Із автомобілів розвантажували пакети з продуктами і коробки з ліками. На площі голосно лунала музика: постійно крутили гімн Радянського Союзу та «Русский марш».

Уночі до захопників приїхав спочатку народний депутат України, голова обласної організації Партії регіонів Микола Левченко, а згодом — власник компанії СКМ Рінат Ахметов. Він запропонував активістам обрати кількох представників для переговорів із владою та пообіцяв виступити посередником. Натомість гарантував, що штурму будівлі не буде.

Опоненти зазначили, що вважають чинну київську владу нелегітимною і вести переговори з нею не збираються. Активісти сказали, що проголошення «Донецької народної республіки» було крайнім кроком: «тому що людей не почули місяць тому».

«Від того, що ви робите, люди повинні жити краще. Можна брати будь-яку риторику. Але як зробити життя кращим? Якщо зараз вийшли і людям стало жити краще — добре. Якщо вийшли і стало гірше — це погано», — намагався переконати співрозмовників Ахметов.

«Відокремитися — це не мета, а засіб. А мета — жити краще. Приберіть емоції. Я розумію, що у вас болить душа. Всі, у кого за Донбас болить душа, — мої брати. Донбас для мене назавжди. Я тут живу, тут дихаю», — продовжував бізнесмен.

Утім, наостанок він перестав стримуватися і виявив емоції. Активісти запитали, чи готовий власник футбольного клубу «Шахтар» очолити координаційну раду, а один із протестувальників попросив Ахметова закрити донецький аеропорт (аби не дати провести антитерористичну операцію). «У мене що, бл..., є ключі, як — закрити аеропорт?» — обурився бізнесмен.

Він заявив, що готовий узяти представників протестувальників на переговори з першим віце-прем’єр-міністром України Віталієм Яремою, який приїхав до Донецька в понеділок і проводив нараду із силовиками. 

«Я готовий зробити все і бути з вами. У мене працює 300 тисяч людей. Треба продавати продукцію. Якщо почнеться штурм — піду разом з вами. Буду страждати разом з вами. 

Але я хочу звернутися до уряду і попросити. У них штаб. Я буду просити, щоб жодного штурму не було», — сказав Ахметов.

«Ми говоримо про те, щоб Донбас почули. Треба говорити. Послухайте мене, якщо завтра проллється кров — кому стане краще?» — додав він. Кілька активістів вирушили з бізнесменом на переговори. На ранок вівторка будівля облдержадміністрації залишалася захопленою, на площі перед нею перебували близько 200 осіб, які грілися біля діжок із багаттям.

Прокуратура Донецької області кваліфікує захоплення адмінбудівель і проголошення «Донецької народної республіки» як захоплення державної влади. «Зараз кримінальні провадження за всіма цими фактами об’єднані і перекваліфіковані за частиною 1 статті 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи на захоплення державної влади)», — йдеться в повідомленні прокуратури області. «Органи прокуратури також уповноважені заявити, що будь-які рішення, прийняті самопроголошеними депутатами народної ради, не є законними. Подібні рішення є лише спробами дестабілізувати ситуацію в регіоні, а також штучно створити громадянське протистояння», — повідомили в прокуратурі.

Фото автора.

Перед входом до обласної державної адміністрації — барикада і постійний мітинг.