Футбол. У перекладі українською пюнік означає фенікс. З єреванською командою, чемпіоном Вірменії, котра має таку назву, місцеві вболівальники пов’язують найбільші надії. До речі, президент цього клубу Хорен Оганесян — блискучий у минулому півоборонець єреванського «Арарата» і збірної СРСР.
«Пюнік» оце нещодавно додав доброго настрою своїм прихильникам. У стартовому раунді Ліги чемпіонів цей колектив розгромив фінський «Тампере Юнайтед» — 4:0 (у гостях) і 2:0 (вдома).
Вірменського чемпіона нині очолює аргентинський тренер Оскар Лопес, якому за короткий термін, схоже, вдалося створити бойовий ансамбль. До речі, віднедавна він очолив і національну збірну Вірменії. Як відомо, саме поєдинком із цією командою 7 вересня в Єревані розпочне виступи у відбірковому циклі Євро-2004 збірна України.
Та повернімося до «Пюніка», з яким сьогодні київське «Динамо» на своєму стадіоні зіграє перший матч другого раунду Ліги чемпіонів (початок зустрічі о 19.00). Які особливості гри єреванців? На це запитання відповідає асистент тренера «Динамо» Олег Кузнецов, котрий спостерігав нашого суперника у грі проти фінів.
— Головні дійові особи — легіонери з Аргентини та Африки, яких у складі — половина. Ви не побачите імпровізації, демонстрації індивідуальної техніки, якими раніше зловживали вірменські футболісти. У них — ігрова дисципліна, награні комбінації. Гадаю, гості проти нас сьогодні діятимуть від оборони, сподіваючись на швидкі контратаки...
«Пюнік» прилетів до Києва учора вранці. Ввечері «дегустував» газон динамівського стадіону.
А вдень журналісти зустрічалися з наставником «Динамо» Олексієм Михайличенком.
— Маємо достатньо інформації про суперника, — почав вступне слово Олексій Олександрович. — «Пюнік» добре збалансований, грає у сучасний футбол. Має жорстку і надійну оборону. Ми готувалися за спеціальним планом. Як відомо, змушені робити певні корективи у складі. Адже вибули з гри Ващук і Федоров. До речі, обом сьогодні (30. 07) мають зробити операції. У підготовці брали участь шістнадцять футболістів. Це ще й Кардаш, котрий відновився і показав хорошу гру за другий наш склад, та марокканець Бадр Кадурі.
— А хто гратиме в центрі оборони за відсутності Головка, Ващука і Федорова?
— На роль ліберо два претенденти — Дмитрулін і Гусін, переднього можуть зіграти той самий Дмитрулін або Гавранчич. Отже, варіанти є, і ми їх аналізуємо.
— Повертаючись до матчу в Донецьку, хотілося б дізнатися вашу думку: то чи була грубість з боку господарів?
— Гра була жорстка. Інколи емоції брали гору над розумом. Але я не схильний думати, що футболісти «Шахтаря» навмисне травмували наших гравців.
— Під час цього поєдинку виникла якась суперечка між Дмитруліним і Боднаром. Якою мірою серйозний той епізод?
— То були лише емоції. Один помилився, другий зробив зауваження. І все. Закінчилася зустріч, і інцидент було вичерпано. Вони приязно ставляться один до одного.
— Чи побуває хтось із тренерського штабу «Динамо» у Ризі на матчі «Сконто»—«Левський»?
— Ні. Нескромно якось перестрибувати через сходинку. Треба ще здолати непростий єреванський бар’єр. І лише тоді думати про наступні баталії.
— Коли у складі з’являться бразильці?
— У нас бракує часу розглядати це питання грунтовно, бо перебуваємо в жорсткому ігровому режимі. Готуватимемо їх поступово. І багато залежатиме від них самих. Чи витримають вони фірмові динамівські навантаження, як сприйматимуть клубну манеру гри. Принаймні найближчі два тижні розраховувати на них не випадає.
— А як справи у Белькевича?
— Він відновлюється, перебуваючи під пильним медичним оком. І це триватиме, на жаль, не один день і не десять.