Найпевніше, в серпні не відбудеться заявлене президентами України та Росії створення російсько-українського консорціуму з управління газотранспортною системою України. Вчора в Москві робоча група правління «Газпрому» під керівництвом заступника глави компанії Олександра Рязанова подала його проект. Російські аналітики вважають, що українській стороні він, мабуть, не сподобається,
У «Газпромі» мають намір обговорити свою концепцію найближчим часом. Однак, за повідомленням українського Кабінету Міністрів, 25 липня в Києві відбудеться засідання міжвідомчої робочої групи зі створення консорціуму, на якому представники профільних міністерств і відомств обговорюватимуть варіанти, за котрих компанія «Нафтогаз України» і вся українська економіка не зазнають значних втрат.
Неофіційно обидві сторони визнають, що шансів домовитися небагато. Переговори на урядовому рівні, можливо, призначать на початок серпня, але після численних зустрічей та підписань документів з промовистими назвами, що все одно не дають змоги нормально працювати, найімовірніше, ця зустріч знову завершиться усною угодою про доопрацювання концепцій.
Поки що Михайло Касьянов і Анатолій Кінах не можуть розібратися і з іншими перепонами на шляху до консорціуму: на останній зустрічі в Харкові 21 червня не було підписано протокол про умови поставок російського газу в Україну — не зійшлись у ціні. Щоправда, було укладено масштабнішу угоду — про спільні умови поставок аж до 2013 року, однак без протоколу на наступний рік вона просто «зависає» у повітрі.
На цьому тлі приступати до створення консорціуму Москві і Києву складно. Не можна спільно управляти газопроводами, не розібравшись з минулими боргами та поточними контрактами. Поки що обидві сторони по-різному дивляться на головну проблему — форму власності у межах нової структури.
У Москві готові вкладати гроші тільки за умови придбання частки власності в українських газових мережах. Але прем’єр України Анатолій Кінах підкреслює, що питання про приватизацію «труби» не стоїть на порядку денному роботи його уряду — закон просто забороняє вдаватися до такого кроку. Поки що в Києві готові надати російській стороні лише функції оператора.