Сьогодні — десята річниця встановлення дипломатичних відносин між Україною та Казахстаном.
Ще з часів Київської Русі наші народи були зв’язані не лише економічними та політичними, а й родинними відносинами. Слов’янські князі брали за дружин половчанок, а половці — слов’янок. Стосовно цього доречно казати про кровні зв’язки, що поєднують українців та казахів. У цьому впевнений Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Равіль ЧЕРДАБАЄВ, який дав інтерв’ю «ГУ»:

 — Мій батько у складі 1-го Українського фронту, пліч-о-пліч з українськими братами, пройшов від Києва до Львова, визволяючи вашу землю від фашистської окупації. На території Казахстану в ті часи було розгорнуто десятки українських підприємств. Після війни наші народи разом освоювали цілину, будували Байконур... І сьогодні, щоб майбутнє відповідало минулому, ми маємо ставити єдині цілі і спільно їх добиватися. Це цілком нам під силу. Тим паче що між Казахстаном і Україною немає політичних проблем і розбіжностей. А розвиток співпраці в економічній та культурній галузях має реальні перспективи.

У період з 1991-го по 1994 рік було налагоджено політичний діалог Києва й Астани, створено договірно-правову базу. Далі відбувалися обміни візитами на найвищому рівні, створювалися механізми економічного співробітництва, розширялася його правова основа. На якісно новий рівень відносини вивів візит Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва до України у вересні 1999 року. Тоді було підписано документи про співпрацю в нафтогазовому комплексі, сільському господарстві. Важливими документами, що визначили перспективні напрями взаємодії, стали Договір про економічне співробітництво і Програма його реалізації на період 1999—2009 років. Нині між нашими країнами діють понад 60 договорів та угод.

— Яка ваша оцінка нинішнього стану економічної співпраці?

— Рівень економічної співпраці найліпше характеризує статистика зовнішньоторговельного обороту. Так, якщо 1999 року взаємний товарообіг становив 200 млн. доларів, то 2000-го — майже 500 млн. доларів. Торік ми сягнули рівня майже 800 млн. доларів. Однак маємо ще значний потенціал для подальшого збільшення товарообігу. В рамках роботи спільної комісії розвивається співробітництво в нафтогазовій і транспортній галузях, в освоєнні космосу, в військово-промисловій сфері, сільгоспмашинобудуванні, гуманітарній галузі тощо.

Інтерес для Казахстану має обладнання для паливно-енергетичного комплексу, що випускається в Україні. Перспективні проекти в галузі спільної розробки казахстанських родовищ, транзиту енергоносіїв на світові ринки.

— Наші країни володіють унікальними технологіями та фахівцями в космічній сфері. Ми могли б спільно використовувати цей потенціал?

— У цій передовій та дуже перспективній галузі є величезний потенціал взаємодії Казахстану, України та Росії в рамках програм «Співдружність» і «Дніпро». Взаємодію в космічній сфері можна розглядати як «точку зростання» не лише для розвитку та розширення двостороннього співробітництва, а й для економічного розвитку Казахстану та України в процесі реформування національних економік.

У нас є програма довготермінового використання космодрому Байконур. Ми приймаємо пропозиції від будь-яких зацікавлених сторін. Якщо вони відповідають нашій концепції та цілям, не суперечать вимогам безпеки та вигідні з економічної точки зору — ми їх приймаємо.

— Чи надійшли такі пропозиції від України?

— Авжеж, і досить багато. Нині вивчаються кілька проектів. Але їх реалізація потребує часу для досконального вивчення та належної підготовки.

— Що ви хотіли б побажати нашим читачам?

— Сьогодні, в день десятиріччя встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами, я хотів би побажати народові України процвітання. Щоб усі ваші мрії здійснилися, щоб у кожній домівці, біля кожного вогнища запанували спокій, достаток та добробут. Особливо хотілося б привітати своїх колег-дипломатів та тих, хто стояв біля витоків цього процесу.