Ранкове засідання 19 березня

Відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман одразу на вимогу двох фракцій — Радикальної партії та «Батьківщини» — оголосив годинну перерву. А після її завершення надав слово лідеру Радикальної партії Олегу Ляшку, котрий наголосив на неприпустимості затягування з розглядом законопроекту про внесення змін до Закону «Про акціонерні товариства» (щодо виплати дивідендів акціонерним товариством, реєстр. №2273), причиною чого є неухвалення впродовж тривалого часу профільним комітетом рішення з цього питання.
«Ми вважаємо, що так олігархічні сили намагаються й далі продовжувати керувати українським парламентом, як вони це робили 23 роки поспіль», — заявив О. Ляшко та висловив категоричну вимогу про негайний розгляд цього законопроекту. «Олігархи не мають права паразитувати на державних ресурсах, тому ми наполягаємо на розгляді законопроекту №2273, який дає змогу повернути до державної власності не лише «Укрнафту», а й інші підприємства», — наголосив народний депутат та закликав Генпрокуратуру розглянути «сенсаційну заяву Коломойського про те, що він щорічно давав 5 мільйонів доларів хабарів Кучмі та Пінчуку для того, щоб йому дали можливість приватизувати ті чи інші державні підприємства».
Глава парламенту Володимир Гройсман у зв’язку з цим зазначив, що цей законопроект у порядку денному, тож його буде розглянуто одразу після обговорення у Комітеті з питань економічної політики.
Однак під час обміну думками народний депутат Юрій Соловей (БПП) заявив, що засідання не вдається провести, бо вже п’ятий раз поспіль деякі члени комітету його просто ігнорують. «Сьогодні зранку в сесійній залі зареєструвалися 11 членів комітету, тому пропоную главі парламенту дати доручення негайно, в кулуарах парламенту, провести засідання комітету», — сказав він.
Член комітету від Опозиційного блоку Сергій Матвієнков на це зауважив, що загалом не проти цього законопроекту, але проти того, щоб, «прикриваючись цим законопроектом, йшла боротьба за керівництво комітетом».
Враховуючи такі заяви, Голова Верховної Ради запропонував поставити на голосування проект постанови про відкликання Андрія Іванчука з посади голови Комітету з питань економічної політики. «Якщо таке відкликання відбудеться, то функції голови комітету виконуватиме перший заступник. Якщо ж цю постанову не буде підтримано, то Іванчук повинен виконати свої професійні обов’язки та провести засідання комітету», — сказав В. Гройсман. Тож після того, як запропонована постанова не знайшли підтримки більшості народних депутатів, Голова Верховної Ради доручив А. Іванчуку провести засідання комітету прямо в одній із лож сесійної зали та розглянути зміни до Закону «Про акціонерні товариства». Він також закликав долучитися до засідання керівників депутатських фракцій.
Однак, як стало відомо згодом, для проведення засідання комітету знову не вистачило кворуму, тож представники низки фракцій, вимагаючи розгляду законопроекту №2273, заблокували парламентську трибуну.
З огляду на такий розвиток подій Голова Верховної Ради оголосив про дострокове закриття ранкового засідання. «Прийнято рішення: зараз я закрию засідання, буде проведене засідання Комітету з питань економічної політики і о 16-й годині ми розпочнемо роботу саме з розгляду цього законопроекту. Якщо ж рішення комітету не буде, то буде запропоновано окремий порядок розгляду даного питання», — сказав В. Гройсман, висловивши при цьому переконання, що рішення комітету таки буде.
А поки члени Комітету з питань економічної політики намагалися провести засідання, Верховна Рада встигла розглянути два законопроекти. Представник Президента у Верховній Раді, народний депутат Степан Кубів доповів законопроект про внесення змін до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу». Він зазначив, що ці зміни мають врегулювати проходження служби у військовому резерві в особливий період. За його словами, до оперативного резерву першої черги зараховуватимуться військовослужбовці, котрі звільнятимуться зі строкової військової служби та військової служби за призовом під час мобілізації. Це дасть змогу залучати до служби у військовому резерві військовослужбовців з бойовим досвідом, набутим під час збройного конфлікту на сході держави.
Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський звернув увагу, що хоч в країні триває демобілізація мобілізованих рік тому, проте російський агресор з нашої землі не зник. Саме тому в разі форс-мажорних обставин досвідчені військовослужбовці, яких буде зараховано до військового оперативного резерву першої черги, можуть знову бути покликані на захист Батьківщини за спрощеною процедурою.
Передбачається, що зарахування до оперативного резерву здійснюватиметься командирами військових частин, про що їх буде письмово, під особистий підпис, повідомлено у день звільнення з військової служби. В цілому ці зміни підтримали 273 народні депутати.
Урядовий законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спрощення умов ведення бізнесу) представила заступник міністра юстиції Наталія Севастьянова. За її словами, внесення цих змін має зменшити кількість процедур та часу реєстрації суб’єктів господарювання, зокрема й у фіскальній сфері, що сприятиме покращенню позиції України у рейтингу Doіng Busіness-2016 за показником «Реєстрація підприємств». Зокрема, у Податковому кодексі пропонується запровадити принцип мовчазної згоди у сфері оподаткування, зокрема, передбачається, що контролюючі органи братимуть рахунки платників податків на облік у режимі реального часу. Далі банки, відкривши/закривши поточні та інші рахунки платників податків, мають повідомити про це контролюючий орган, а останній зобов’язаний в режимі реального часу взяти його на облік або в одноденний термін оприлюднити на сайті вмотивовану відмову. Отож датою початку видаткових операцій за рахунком платника податків вважатиметься дата повідомлення про його відкриття.
Голова Комітету з питань податкової та митної політики Роман Насіров зазначив, що із запровадженням принципу мовчазної згоди буде спрощено порядок взяття рахунків платників податків на облік контролюючими органами, що, в свою чергу, значно покращить ведення бізнесу для підприємців. Та оскільки документ потребує доопрацювання, то комітет запропонував ухвалити його в першому читанні. Цю пропозицію підтримали 300 народних депутатів.
Із днем народження вітали народних депутатів Андрія Журжія, Степана Кубіва та Руслана Лук’янчука.

Дослівно 

Народний депутат Олег Ляшко: «Ця заява Коломойського має стати предметом розслідування Генпрокуратури, за цією заявою має бути порушено кримінальну справу і всі, хто давав хабарі, та всі, хто брав хабарі, мають відповідати. Строку давності цим злочинам перед державою та українським суспільством немає».

Микола Федорук, Валерій Лунченко, Вадим Кривенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.