«Голос України» звернувся до Держтелерадіо з проханням висвітлити дійсний стан справ у царині радіомовлення. Друкуємо відповідь, що надійшла на наш запит.


Після визволення у межах проведення антитерористичної операції міст Донецької та Луганської областей відновлено трансляцію всіх каналів радіо згідно з ліцензіями телерадіокомпаній на таких станціях: РТС Артемівськ, РТС Костянтинівка, РТС Лисичанськ, РТС Попасна, РЦ Докучаєвськ, та вжито низку заходів для максимального поширення сигналу українських телерадіокомпаній з підконтрольної українському уряду території.
Трансляція програм Українського радіо в УКХ (ЧМ) та ФМ-діапазонах на сьогодні здійснюється відповідно до ліцензійних прав.
З метою протидії інформаційній агресії з 1 грудня 2014 року розпочав роботу середньохвильовий передавач на частоті 1431 кГц (потужність 800 кВт) у Миколаївській області, який поширює спеціальні програми Національної радіокомпанії України українською та російською мовами, у тому числі на північно-східні регіони України, зокрема і до зони проведення АТО.
Розташування, потужність і направленість зазначеного передавача зумовлює також охоплення частин інших країн. Передавач поширює передачі Всесвітньої служби радіомовлення України російською мовою в обсязі 4 години на добу та охоплює мовленням Європу, включаючи південні, східні та північні території Російської Федерації і країни Балтії. Трансляція здійснюється 4 години на добу в проміжку з 18.00 по 22.00.
Крім того, радіоцентру с. Луч Миколаївської філії Концерну РРТ здійснюється трансляція Першої програми Українського радіо на частоті 549 кГц ранковим (06.00-14.00) та вечірнім (16.00-22.00) блоками загалом 14 годин на добу, що дає можливість приймати радіосигнал у зазначений час на території АР Крим та у вечірні години — на окупованих територіях Донецької і Луганської областей.
На Харківщині поширення програм УР-1 на середніх хвилях забезпечує передавач потужністю 150 кВт, розміщений у с. Таранівка на частоті 837 кГц.