Парламентська хроніка
Ранкове засідання 20 березня

Під час години запитань до уряду парламентарії заслухали доповідь заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Олександра Светеліка та міністра соціальної політики Павла Розенка. Він пояснив, у чому полягає новий принцип нарахування субсидій населенню. За словами П. Розенка, насамперед запроваджується спрощений вигляд декларації та заяви, а додаткові документи на підтвердження якихось даних вимагати заборонено. Також важливим є те, що субсидії нараховуватимуть не на півроку, як було раніше, а на рік, а їхній перерахунок на наступний термін відбуватиметься автоматично.
Чи не найбільш революційним нововведенням міністр соцполітики назвав скасування всіх штучних майнових критеріїв для обмеження надання пільг населенню. «Якщо раніше людина, яка навчає дитину у виші, або заплатила за операцію суму, що перевищує 10 тисяч гривень, не могла розраховувати на підтримку з боку держави, то нині цю позицію скасовано», — сказав він.
Так само вилучено норму, згідно з якою для отримання субсидії особі необхідно перебувати на обліку в центрі зайнятості. Іншим важливим моментом є те, що на пільги тепер зможуть розраховувати і ті, хто орендує житло. Для цього не потрібно буде мати реєстрацію, як це вимагалося раніше, а достатньо лише зафіксованого юридичного дозволу.
П. Розенко наголосив і на тому, що за новими правилами для нарахування субсидій братимуться до уваги лише чисті доходи громадян, без податків, які вираховуються із зарплатні. «Ваші пільги тепер можна нарахувати у безконтактний спосіб», — додав міністр.
Декларацію і заяву можна буде заповнити просто вдома та надіслати поштою, а далі вирішувати питання у телефонному режимі. Наголошуючи на революційності нових підходів, П. Розенко запевнив, що уряд зробив усе для спрощення механізму надання пільг для населення. А в бюджеті на субсидії закладено понад 24 мільярди гривень.
Пізніше народний депутат Мустафа Найєм звернувся із трибуни Верховної Ради до своїх колег, а також до Президента та Прем’єр-міністра стосовно ситуації, яка мала місце біля компанії «Укртранснафта» за участю голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського. Його обурила поведінка чиновника, який, на думку парламентарія, навіть не мав права перебувати на території підприємства. Йдеться про некоректне звертання до журналіста Сергія Андрушка та парламентарія Сергія Лещенка. «Ті, хто мовчить з приводу того, що сталося, більше ніколи не можуть говорити про Революцію гідності», наголосив М. Найєм та додав, що людина, яка дозволяє собі такі брутальні вислови, не має права представляти владу. «Я дуже прошу належної реакції парламенту з цього приводу», — сказав народний обранець.
А народний депутат Сергій Лещенко звернувся до заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Олександра Светеліка з проханням роз’яснити обставини, які склалися навколо «Укртранснафти». Однак відповіді не отримав. Урядовець повідомив, що потрібен час для того, щоб розібратися в ситуації. Відтак С. Лещенко звернувся до колег та урядовців із закликом звільнити чиновника через невідповідність його поведінки до займаної посади.
Через те, що законотворців у залі було мало, парламент не зміг підтримати запит групи депутатів до Президента про припинення громадянства України Вадима Новинського через «непереривне громадянство Російської Федерації».
Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій запропонував інформацію про відсутніх у залі депутатів робити публічною і в такий спосіб боротися за відвідування парламентаріями своїх робочих місць.
 Андрій Парубій оголосив про створення міжфракційного депутатського групування «Захист прав дітей — пріоритет держави». Його головою став народний депутат Юрій Павленко.
Учора з днем народження вітали народних депутатів Юрія Павленка, Тараса Пастуха, Павла Пинзеника, Олександра Третьякова та Миколу Федорука.

До речі

Усі необхідні документи, зокрема, постанова №106 від 28 лютого, які регламентують нові правила нарахування субсидій, вже розміщені на урядовому сайті. Також там можна знайти калькулятор, на якому кожна сім’я має змогу розрахувати розмір допомоги від держави.

Міністр соціальної політики України Павло Розенко, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, Сергій Тарута.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.