Про це в інтерв’ю «Голосу України» розповіла голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич. Темі «Освітні потреби різних категорій громадян у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» присвятили виїзне засідання комітету, що відбулося днями в Сєверодонецьку на Луганщині.
— Сьогодні у зв’язку з АТО ми маємо кілька вразливих груп громадян. Зокрема, йдеться про дітей і молодь, які перебувають на визволеній території Донбасу, де зруйнована інфраструктура, — наголосила Лілія Гриневич. — На контрольованій Україною території Луганської області бойовиками знищено або пошкоджено 40 садків та шкіл. Їх треба відновлювати, забезпечувати теплом, створювати умови для навчання... Друга категорія — це діти з родин внутрішньо переміщених осіб, їх дуже велика кількість і їх складно відстежити. Переселенці перебувають у скрутних умовах, дехто живе у родичів, дехто — у санаторіях або тимчасових містечках. Нас цікавить забезпечення прав дитини в цьому випадку. На засіданні комітету ми розглядатимемо створення єдиного реєстру таких дітей.
З великими проблемами стикаються випускники, які мешкають на окупованих територіях. Щоб отримати український атестат, їм доведеться на підконтрольній Україні території довчитися екстерном і скласти державні іспити (ДПА). «Є діти, які проживають у Донецьку і Луганську, але хочуть вступити до українських університетів. І ми повинні зробити все, щоб дати їм таку можливість, — наголосила Лілія Гриневич. — У зв’язку з тим ми провели в комітеті дві великі міжвідомчі наради. Зокрема, продовжили для таких випускників реєстрацію на ЗНО до 20 квітня. Зовнішнє незалежне оцінювання з української мови й літератури вони зможуть складати не у квітні, а в червні». (Основна сесія ЗНО стартує 24 квітня. Цього дня 11-класники одночасно складатимуть ДПА та ЗНО з української мови та літератури. — Авт.).
Випускникам обіцяють полегшити процедуру переміщення з окупованих територій. «На останній нараді у нас була дискусія зі Службою безпеки України, і ми виробили механізм, як полегшити виїзд для цих дітей. З перепустками ситуація складна, дуже багато часу треба чекати. За окремими списками, через реєстрацію на ЗНО, через їх зголошення на виїзд будемо сприяти цим дітям в перетині кордону між окупованими територіями і визволеними», — каже Лілія Гриневич. Щоб не змушувати абітурієнтів зайвий раз повертатися, їм нададуть можливість залишитися на підконтрольних нашій владі територіях до кінця сесії ЗНО. «Визначено перелік інтернатних закладів в усіх областях України, де така дитина спільно з однією дорослою людиною, яка її супроводжуватиме, а також під наглядом педагога зможе спокійно проживати, готуватися і складати ДПА та ЗНО, — нагадує голова комітету. — Нині шукаємо міжнародних донорів, які допоможуть профінансувати їх перебування та харчування. Але в будь-якому разі не будемо примушувати цих дітей щоразу повертатися».
Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль попросив народних депутатів посприяти у збільшенні освітньої субвенції для Луганщини. «У деяких населених пунктах, — пояснив очільник області, — внутрішніх переселенців більше, ніж постійних мешканців, а у місцевих бюджетах фінансування закладалося на жителів, наявних на 1 січня 2013 року. Чимало незареєстрованих, але вони теж хочуть водити своїх дітей до школи. Не виключаю, що на 1 вересня матимемо педагогічний колапс. Освітньої субвенції, яку ми отримуємо, вистачить десь на дев’ять місяців».
Держава має подбати і про освітні потреби ветеранів АТО, які отримали каліцтва на війні або просто не змогли адаптуватися у мирному житті після демобілізації. «Декому доведеться змінити професію. І ми вже сьогодні повинні передбачати, як надавати їм цю підтримку, — переконана Лілія Гриневич. — Мною спільно з колегами подано до парламенту законопроект про внесення відповідних змін до законів щодо державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей з метою здобуття освіти (реєстраційний №2105). Згаданій проблемі треба присвятити цільову програму Кабміну, яка має визначити, як допомагати цим людям. Наприклад, якщо під час вступної кампанії вони не пройдуть на бюджет, ми можемо оплатити їм навчання за контрактом. Зі зрозумілих причин їм було ніколи готуватися до ЗНО, а з низькими балами, як відомо, на місця держзамовлення не потрапляють. Тим часом більшість учасників АТО не можуть оплатити своє навчання у виші, а інколи не можуть оплатити його навіть своїм дітям. Держава зобов’язана допомогти, — наприклад, через надання довгострокових кредитів за низькими відсотками, шляхом оплати місця в гуртожитку тощо».

Анна ЛУКАНСЬКА, Павло ВОРОНЦОВ.

P. S. Як повідомила Лілія Гриневич, народні депутати пропонуватимуть збільшити освітню субвенцію Луганщині на 17 млн. грн. «Зокрема, їм не вистачає власних надходжень, щоб виплачувати 20-відсоткову надбавку за престижність педагогічної праці. Водночас ці вчителі працюють в надзвичайно складних умовах», — пояснює вона.  Крім того, планують передбачити кошти на харчування всіх учнів у школах в зоні АТО.

Питання створення програми відновлення інфраструктури навчальних закладів Донбасу обговорюватимуть з представниками Світового банку. Про це голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич розповіла на прес-конференції в Сєверодонецьку.

Фото Павла ВОРОНЦОВА.