Проросійські активісти, які в неділю захопили будівлю, де розташовані Донецька обласна рада і Донецька обласна державна адміністрація, провели збори представників міст і громадських організацій області. В залі засідань обласної ради зібралися понад 120 делегатів. Точну кількість зареєстрованих не назвали. Залу прикрасили прапорами Російської Федерації та організації «Донецька республіка». За відсутності озвучування користувалися мегафоном.

Один з учасників зачитав з трибуни два документи — «Декларацію про суверенітет Донецької народної республіки» та «Акт про проголошення державної самостійності Донецької народної республіки».

Делегати проголосували за «створення суверенної держави «Донецька народна республіка». В документі йдеться про окрему конституцію республіки та про те, що «від імені народу Донецької народної республіки може виступати виключно Верховна Рада республіки». «Найбільш важливі питання, пов’язані з розвитком республіки, її стосунки з іншими державами виносяться на всенародне обговорення, або референдум. Територія республіки не може бути змінена без згоди її громадян. Верховна Рада республіки вирішує всі питання її адміністративно-територіального устрою», — зазначається в декларації.

«Народ Донецької народної республіки має виключне право власності на землю, її надра, повітряний простір, водні та інші природні ресурси, які перебувають у межах території республіки», — йдеться в документі.

Делегати одностайно проголосували за державну самостійність «Донецької народної республіки». Це положення набирає чинності після затвердження на референдумі. Згідно з документом, у разі «перешкоджання» з боку Києва самопроголошена республіка збирається «звернутися до Російської Федерації про введення тимчасового миротворчого контингенту для забезпечення безпеки населення Донецької народної республіки і проведення референдуму із вищезазначеного питання».

Референдум вирішили провести не пізніше 11 травня. Про роль представників сусідньої держави у подіях, які відбуваються в Донецьку, свідчить той факт, що збори було перервано на 15 хвилин — за словами головуючого, через те, що потрібно порадитися з «людьми, які приїхали з північної столиці».

Донецька область.

Під час штурму група молодиків поводилася агресивно та відібрала у бійців щити і кийки.