З проханням знизити податкову ставку на медичні вироби для діагностики іn vіtro з двадцяти до семи відсотків звернувся до уряду народний депутат від Блоку Петра Порошенка Роберт Горват (на знімку).
Медичні вироби для діагностики іn vіtro (клінічної лабораторної діагностики) широко застосовуються в державних та приватних лабораторіях України для визначення різноманітних захворювань, зокрема інфекційних (ВІЛ, вірусні гепатити, сифіліс). За словами обранця, падіння курсу національної валюти та зміни в оподаткуванні виробів медпризначення створюють ситуацію, коли значно обмежується доступ громадян до медичних послуг, а якісна діагностика та лікування в деяких випадках стають неможливі.
«Зміна підходів в оподаткуванні медичних виробів для діагностики іn vіtro, нарахування ПДВ за ставкою 20 відсотків призводить до зростання цін на цю групу медичних виробів та не відповідає європейській практиці, де медичні вироби для діагностики іn vіtro оподатковуються за зниженою ставкою ПДВ», — аргументує політик.
І хоча постановою Кабміну від 3 вересня минулого року визначено перелік медвиробів, що оподатковуються за зниженою ставкою ПДВ 7 відсотків, вироби медпризначення для діагностики іn vіtro не ввійшли до цього переліку та підпадають під режим звичайного оподаткування ПДВ за ставкою двадцять відсотків. Роберт Горват, повідомляє його прес-служба, звернувся до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка щодо можливості розширення згаданого переліку та внесення до нього медичних виробів для діагностики іn vіtro. На думку народного депутата, такі дії підтвердять «соціальну спрямованість дій уряду та сприятимуть імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у частині гармонізації вітчизняного законодавства у сфері оподаткування виробів медичного призначення».

Закарпатська область.