Святом високого пошанівку українського художника зі світовим іменем стало спецпогашення у Чернівцях художнього поштового конверта з оригінальною маркою «Микола Івасюк. 1865—1937».

Директор Чернівецької дирекції УДППЗ «Укрпошта», заслужений працівник сфери послуг України Ярослав Цюпак розповів про життєвий і творчий шлях митця, зазначив, що він був першим виконавцем українських марок. Адже 1919 року йому як художнику з високим міжнародним авторитетом уряд Директорії УНР доручив створити ескізи до поштових марок Української Народної Республіки.      
Голова обласного осередку філателістів, заслужений філателіст України Руслан Грабштейн продемонстрував учасникам дійства вісім з чотирнадцяти оригінальних і надзвичайно рідкісних марок, виконаних Миколою Івасюком, які ще називають «віденською серією». Вони незабаром стануть експонатами створюваного Музею історії пошти Буковини.

 

 


На віденських марках відтворено історію України. На марках вартістю 2 гривні зображено українку з прапором, 3 — українську хату, 10 — портрет-гравюру Богдана Хмельницького на фоні українського орнаменту. На поштовому знаку вартістю 30 гривень зображено гетьмана Петра Полуботка, 50 гривень — козака з бандурою, а поряд з ним спис, на іншій марці — козацьку чайка з веслярами і корогвою на борту (на знімку), а ще на одній відтворено вітряк — сільський млин, яких ще багато збереглося на Буковині.
Сьогодні колекція поштових знаків Чернівецької пошти одна з найбагатших в Україні.
На конверті «Укрпошти», присвяченому 150-річчю від дня народження художника, зображено полотно М. Івасюка «В’їзд Богдана Хмельницького до Києва», портрет митця, на марці — дві марки «віденської серії» (на знімку).

 

 


Гордістю Київського музею образотворчого мистецтва є монументальна, широко планова картина «В’їзд Богдана Хмельницького до Києва». Гетьмана на білому коні зустрічають найповажніші городяни, високопоставлене священство. Автор цього знаменитого полотна побачив світ 16 квітня 1865 року в родині тесляра Івана Івасюка у містечку Заставні на вулиці Зеленій.
Нині вона носить ім’я митця, на ній з нагоди 125-річчя від дня його народження було встановлено меморіальну дошку: «В цьому будинку народився і жив український художник Івасюк Микола Іванович. 1865—1937».
Двома меморіальними дошками вшанували його пам’ять і Чернівці.
Заслугою художника Івасюка є заснування першої художньої школи у Чернівцях, де навчалися українці, поляки, німці, євреї, звідки на мистецькі дороги вийшли такі відомі майстри, як Р. Ліпецький, П. Видинівський, А. Кохановська, Г. Герасимович, К. Дзержик.
Тема буковинознавства посідала особливе місце у творчості художника. Йому належать такі роботи, як «Битва під Хотином», «Буковинець», «Гуцулка під деревом», портрет Юрія Федьковича. Він також залишив по собі творчий слід як оформлювач «Кобзаря» Тараса Шевченка, поеми Івана Франка «Лис Микита».
Життя кидало Миколу Івасюка по різних містах. У 1915 році він переїздить на Східну Україну, згодом потрапляє у Ростов-на-Дону, у 1921-му опиняється у Празі, потім у Відні, 1926 року на запрошення уряду Української РСР з сім’єю переїздить до Києва. У липні 1937-го Миколу Івасюка безпідставно заарештували органи НКВС. Його розстріляли у Биківні, за іншими даними — у Жовтневому палаці. Похований у Биківні. Посмертно у 1980 році художника реабілітовано «за відсутністю складу злочину».
Велич духу і таланту вписала прізвище Миколи Івасюка до золотих імен Буковини і України.


Юхим ГУСАР, лауреат літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича.


Фото надані автором.