Ранкове засідання 22 квітня


Верховна Рада ратифікувала Фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (проект «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України») («за» — 263 депутати). Відповідно до угоди, підписаної 22 грудня минулого року, Європейський інвестиційний банк надасть Україні кредит у розмірі 200 млн. євро на реалізацію відповідного проекту.

Кредит — у вигляді траншів у розмірі від 15 до 40 млн. євро. Перший транш не може перевищувати 15 відсотків кредиту. Відповідальним виконавцем проекту визначено Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, бенефіціарами (одержувачами платежу) — центральні органи державної влади, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, державні та комунальні підприємства.
Натомість включити до порядку денного низку законопроектів, серед яких, зокрема, був проект закону про націоналізацію майна Російської Федерації та її резидентів, і зміни до деяких законів України щодо відновлення районних у Києві рад, депутати так і не змогли. Щоразу бракувало необхідної кількості голосів.
«Давайте проголосуємо порядок денний і не займатимемося «мишиною вознею». Нас качають на деструкцію коаліції та парламенту — єдиної слабенької демократичної інституції в постреволюційній державі», — закликав колег голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Проте голосів знову забракло. Врешті, від імені  фракцій Радикальної партії та «Самопомочі» Олег Ляшко закликав головуючого оголосити перерву та зібрати раду коаліції. «Те, що відбувається у сесійній залі, є абсолютно неприпустимим. Який приклад ми подаємо для суспільства? Де демократична коаліція, чому вона не працює?» — наголосив депутат. Він також зауважив, що йдеться про цілеспрямовану політику на дискредитацію Верховної Ради та коаліції.
Крім того, обранець наголосив на необхідності ухвалення проекту про націоналізацію російського майна в Україні. 
Після перерви сесія за списком включила до порядку денного всі законопроекти.
Крім того, за рішенням ради коаліції обранці повернулися до розгляду та ухвалили за основу (228 «за») проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами (цей проект стояв у порядку денному на вівторок, проте депутати не змогли його підтримати).
Сесія також ухвалила Звернення Верховної Ради до президента Російської Федерації про вимогу звільнення незаконно утримуваного народного депутата України Надії Савченко та всіх інших заручників та незаконно утримуваних осіб відповідно до п.6 Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року. Щоправда, остаточний текст звернення було дещо підкориговано. Адже, як зауважив під час обговорення проекту постанови Олег Ляшко, постанова у початковій редакції «звучить як «нижайшое прошение», а тому фракція Радикальної партії за неї не голосуватиме. «Надія Савченко у полоні не зламалася. Ми з неї повинні брати приклад — жорстко обстоювати позиції України», — наголосив депутат.
Після редакційних правок, озвучених під стенограму, сесія підтримала цю постанову 249 голосами.
Без обговорення сесія підтримала і проект постанови про запровадження персональних санкцій проти осіб, відповідальних за незаконне ув’язнення в Російській Федерації народного депутата України, члена Постійної делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко. Крім того, сесія дала згоду на створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань майбутнього.
А на початку ранкового засідання прозвучала низка гучних заяв, які стосувалися поширеної напередодні інформації про позбавлення низки обранців депутатської недоторканності. Так, Андрій Лозовой (Радикальна партія) заявив, що, «прикриваючись патріотизмом, влада займається банальними політичними розправами та бізнесовим «перєдєлом». «Генеральна прокуратура готує подання про позбавлення депутатської недоторканності низки обранців. Серед них патріоти Ігор Мосійчук, В’ячеслав Константіновський, Андрій Денисенко і я. У самодіяльність ГПУ я не вірю. Ми всі розуміємо, що це робиться для того, щоб залякати патріотів, переламати нам хребет, зробити покірними рабами, які мовчатимуть», — заявив А. Лозовой. «Подавайте, саджайте, пане прокуроре, але ви нас ніколи не налякаєте», — додав він.
У свою чергу лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив про спробу реваншу тоталітаризму. «Важко уявити, що після Майдану можливі такі речі. Але ми сьогодні перебуваємо на тому історичному етапі, коли контрреволюція піднімає голову, а влада намагається домовлятися з колишніми регіоналами, і жертвами у цих домовленостях стають українські патріоти. Ті, хто виборював свободу на Майдані, боровся на фронті. Сьогодні революція намагається пожерти своїх героїв. Голосування за продовження драконівських повноважень ГПУ, за можливість узурпувати владу Президентом у Вищій раді юстиції, а отже, контролювати судову гілку влади, ведуть до реставрації диктатури Януковича», — наголосив Ляшко.
Натомість представник Блоку Петра Порошенка Анатолій Матвієнко заявив, що перед законом мають бути рівні всі — і патріоти, і не патріоти. «Абсолютно справедливо стоїть питання, що всі, хто порушує закон, мають сидіти за гратами. Ні для кого немає преференцій», — сказав він. Водночас додавши, що ситуація в державі вимагає єдності. «Не розвалюйте коаліцію, не створюйте напруги, — заявив Матвієнко. — Єднаймося заради України. Це найперше, що маємо зробити». Така відповідь збурила сесійну залу, дехто з обранців підбіг до промовця. Але Голова Верховної Ради закликав колег зайняти робочі місця та почати працювати.
Із днем народження цього дня вітали Владислава Голуба (БПП) та Олексія Рябчина («Батьківщина»).

Дослівно 

Народний депутат Ірина Геращенко: «Наша політична сила, фракція та Президент роблять усе необхідне для того, щоб весь світ знав про особисту роль керівника країни-агресора і в арешті, і в утриманні Надії Савченко, і в тому, щоб консолідувати світ для її звільнення».

ЦИТАТА

Перший заступник Голови  Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:


«Напевно, у тому і є наша сила, що коли виникають моменти непорозумінь, ми маємо достатньо сил, і найважливіше, достатньо відповідальності, щоб зібратися, працювати системно та активно. Переконаний і вірю: ми уникатимемо непорозумінь. Сьогодні ми дали добрий сигнал для нашої подальшої роботи».