«Форум без інвесторів і інвестицій», — так багато хто із інвесторів називають іменований кримською владою не інакше як міжнародний економічний форум — «Крим територія нових рішень».

Хоча захід і названий «міжнародним», участь у ньому брали суцільно російські компанії, що представляють галузі машинобудування, металургії, інформаційних технологій та телекомунікацій. А число заявлених бізнесменів з-за кордону варіювалося від 5 до 34. Але на самому форумі, який проходив в одному з готелів неподалік Ялти, ніхто з журналістів їх не бачив.
За словами співголови оргкомітету форуму Андрія Назарова, потенційний обсяг можливих вкладень від зацікавлених бізнесменів може становити до 500 мільйонів доларів на найближчий рік. Гроші готові вкласти представники бізнесу, що були присутні на заході.
Інвестиції передбачається залучити в широко розрекламовану в Росії й абсолютно надаремну у Криму вільну економічну зону.
Водночас, гучно кажучи про перспективи її розвитку, обговорюючи ті або інші економічні моделі, обсяг інвестицій, а просто ділячи шкуру невбитого ведмедя, російські економісти та політики скромно мовчать про те, що за діючого режиму санкцій жодних інвестицій не буде.
Жоден російський підприємець, що має зв’язки із закордонними партнерами, не наважиться тут щось розвивати, тому неодмінно наразиться на проблеми зі справами своєї компанії за межами Росії.
Розуміють це і великі банківські гравці, і телекомунікаційні фірми, які не ризикують не тільки вкладати гроші в Крим, а й взагалі з’являтися на півострові. Як підтвердження того — за підсумками форуму було підписано лише п’ять угод, причому всі місцеві. Про більш серйозні інвестиції, зокрема, про створення прообразу «Силіконової долини», уже ніхто не починає говорити.
Крим.