Своєрідне ретро пропонує запровадити в охороні здоров’я населення України група експертів медичної галузі з числа представників державних та відомчих структур, громадських організацій, що опікуються пацієнтами. За повідомленням прес-служби МОЗ, ідеться про зміну підходу до призначення лікарями лікарських засобів для хворих, зокрема поновлення індивідуального виробництва ліків безпосередньо в аптечних закладах, як це було ще зовсім недавно.

— Розпочавши експеримент із київськими дерматологами та фармацевтами, ми зрозуміли: якщо поновити виробництво ліків безпосередньо в аптеках — пацієнти зможуть істотно скоротити витрати на лікування, адже деякі лікарські засоби, виготовлені індивідуально, в 20 разів дешевші, ніж вироблені на промислових потужностях. Вважаємо, це сприятиме здешевленню ліків і розширенню доступу громадян до якісних лікарських засобів, — зазначив у розмові з кореспондентом «Голосу України» президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.
За його словами, у всьому світі аптечні заклади виробляють ліки для пацієнтів за рецептом лікаря, і в Україні варто відновити цю практику. Крім цього, така система персоналізує медичну послугу й підвищує відповідальність лікарів та фармацевтів перед пацієнтом.
Президент Української академії дерматовенерології Олександр Літус навів такі статистичні дані. Щорічно в Україні по дерматологічну допомогу звертаються майже 2,5 мільйона пацієнтів. Багато з них потребують стаціонарного лікування, яке оплачується за державний кошт. У середньому хворі перебувають у стаціонарі від 13 до 18 днів, яким на курс лікування необхідні зовнішні лікарські засоби на суму до 3000 гривень. На думку фахівця, якщо такі ліки виробляти безпосередньо в аптеці за індивідуальним замовленням, можна зекономити від 50 до 1000 гривень на одному засобі. Загалом за рік це може дати економію у 93 мільйони гривень.
Серед переваг аптечного виробництва експерт фармацевтичного ринку Руслан Світлий називає 100-відсоткове виключення підробки та консервантів, індивідуальне дозування та склад, визначені рецептом лікаря, відсутність торговельної націнки, тобто витрат на реєстрацію, виробництво упаковки, маркетингове просування, логістику тощо.

Київ.

P.S. За оцінкою експертів, нині на фармацевтичному ринку України майже 80 відсотків лікарських засобів становлять імпортні препарати. Тому через здорожчання більшості з них завдяки зростанню курсу іноземної валюти відзначається звуження спектра ліків за механізмом дії, що обмежує лікаря у проведенні ефективного лікування.