Як повідомили фахівці Держслужби з контролю за наркотиками, на сьогодні загальна кількість зареєстрованих наркоспоживачів у країні становить майже 150 тисяч осіб, що на 20 тисяч менше, ніж у 2009 році. Зменшується і кількість злочинів, пов’язаних із наркотиками (з 15,9 відсотка у 2007 році до 9 — у 2012-му), і кількість осіб, яким уперше діагностовано психічні розлади внаслідок залежності. Натомість почастішали захворювання, обумовлені залежністю від каннабіноїдів, вживання синтетичних, а також кількох наркотиків одночасно (полінаркоманія зросла до 44,5 відсотка, і це не може не викликати стурбованості).

 

На нелегальному ринку найрозповсюдженіші: опій (68 відсотків із числа наркозалежних), марихуана і стимулятори амфетамінового ряду (16,9). З’явилися комбіновані препарати — так звані дизайнерські наркотики, які раніше не були предметом зловживань, тому їх складно виявити й своєчасно взяти під контроль. Значно погіршує ситуацію загострення соціально-економічних проблем. Під час війн і криз найбільше страждають маргіналізовані групи населення. Наразі сильно потерпають наркозалежні Криму, які залишилися без замісної терапії.
Зниженню гостроти проблеми сприяло втілення в наркологічну практику системи комплексних інтегрованих медичних послуг і профілактичних заходів, розвиток програм зменшення шкоди, зниження силового тиску на наркозалежних і концентрація зусиль правоохоронних органів на протидію наркобізнесу та оптовим розповсюджувачам наркотиків.
Протягом минулого року органами внутрішніх справ виявлено 32,7 тисячі кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотиків, ліквідовано 33 організовані злочинні угруповання, 139 міжнародних каналів переміщення наркотиків через держкордон України.
Це лише перші кроки до реальних позитивних змін. Курс на скорочення попиту наркотиків сприяє розвитку і вдосконаленню медичної сфери, позитивно змінює ставлення залежного до процесу лікування, вселяючи надію на позбавлення від хвороби. Більше того, він сприяє кардинальним змінам у діяльності правоохоронних органів — концентрації їх зусиль на протидію наркобізнесу.