Депутати Полтавської облради ухвалили доповнення до Регламенту, згідно з якими повпреди громадських об’єднань виголошуватимуть свої заяви на початку сесій.

На це тепер офіційно відведено 15 хвилин. Крім такої суто регламентної, є ще одна вимога — виступи і заяви громадських активістів мають стосуватися суспільно значущих питань. Шлях до прийняття згаданого найдемократичнішого рішення був не-простий. Адже спочатку далеко не всі погоджувалися з тим, щоб «людей з вулиці» фактично прирівняли до тих, хто має мандат обранця громади. Та, зрештою, абсолютна більшість депутатів погодилися з необхідністю врахувати сьогоднішні реалії.


Адже після Революції Гідності сесії облради відбуваються під «недремним оком» багатьох повпредів громадськості. Найактивніші з них, звісно, хочуть донести до депутатів і земляків (сесії транслюють у прямому телеефірі) свої думки та пропозиції. Слово їм надавали, та тільки наприкінці сесії, під час розгляду питання «Різне». Тобто вже після того, як усі рішення прийнято й значна частина депутатів залишили сесійну залу... Це, зрозуміло, не задовольняло громадських активістів. Тож «найнетерплячіші» з них усе одно поспішали до трибуни на початку сесій. І нерідко одразу перетворювали їх на... мітинги з «гарячими» суперечками.


За таких обставин стала очевидною потреба не тільки «демократизувати» найповажніші обласні зібрання, а й унормувати процедуру їхнього проведення. До речі, перше пленарне засідання сесії, на якій ухвалювали згадане рішення, відбувалося за прописаним у ньому «сценарієм». І всі переконалися: порядку в сесійній залі стало більше.


Полтава.