Потруїлися наречена і наречений, гості з Італії та Естонії

Тринадцятеро дорослих і двоє дітей (віком 10 і 13 років) після весілля у ресторані опинилися у Липовецькій районній лікарні, що на Вінниччині, із симптомами харчового отруєння. Пацієнти кажуть, що стан їхнього здоров’я погіршився після святкування. Називають заклад харчування, де відбувалося застілля, — ресторан «Козацький двір», що у самому центрі Липовця. Уже наступного дня після бучного святкування (наречені запросили 160 гостей) госпіталізували восьмеро осіб. Ще семеро опинилися на стаціонарі інфекційного відділення упродовж наступних днів. 

— Наречений і наречена також зверталися по допомогу, — каже завідувач інфекційного відділення Липовецької районної лікарні Анатолій Гнатовський. — Щоправда, від госпіталізації молодята відмовилися. Вони лікуються амбулаторно. Як і ще кілька учасників весільного застілля.
За словами співрозмовника, у всіх потерпілих однаковий діагноз —гострий гастроентероколіт середнього ступеня важкості. Простіше кажучи, це запалення кишково-шлункового тракту. У двох пацієнтів захворювання ускладнилося панкреатитом. Медики підозрюють, що причиною отруєння міг стати сальмонельоз. Поки що це тільки клінічні підозри. Точний результат дадуть лабораторні дослідження.
Як пояснив завідувач відділення, хворі отримують весь комплекс лікування. Однак одужання не у всіх відбувається однаково. Є пацієнти, у яких навіть через три дні перебування у стаціонарі залишалася підвищеною температура тіла.
Надія Коваль приїхала на весілля з Італії. Жінка родом з Липовця, за фахом психолог, закінчила Київський університет імені Т. Шевченка. Нині на заробітках в італійців. Її старша сестра Валентина Довга понад сорок років проживає в Естонії. Приїхали на весілля до племінниці. Замість того щоб спілкуватися з ріднею, перебувають на лікарняному ліжку в одній палаті.
Нездужання, яке Надія Коваль відчула наступного дня після весілля, пов’язувала з переміною харчування. Каже, італійці не їдять майонез, а тут були приправлені ним страви. Жінка стверджує, що не споживала ні салатів з майонезом, ні хліба. Їла м’ясо, овочеві салати. Що саме стало збудником — не може зрозуміти. Шкодує тільки, що не звернулася до медиків одразу. Після неї у лікарні опинилася сестра Валентина. «Я за фахом кухар, — розповідає вона. — Добре відчуваю страви не тільки на смак, а й на запах. Нібито нічого підозрілого, але...
У лікарні перебуває їхній брат і двоє внуків, школярі Богдан і Роман. Хлопці кажуть, що їли два види салатів, м’ясо, пили солодку воду.
— Збудників кишкової інфекції дуже багато, — уточнює Анатолій Гнатовський.— І не тільки у продуктах харчування, а й у воді. Треба дочекатися лабораторних досліджень.
Начальник Липовецького райвідділу міліції Василь Фіногенов повідомив, що за фактом масового отруєння людей відкрито кримінальне провадження за статтею 325 («Порушення правил боротьби з епідеміями»). Проводиться розслідування. «Якщо вина власника ресторану буде доведена, йому загрожує покарання у вигляді штрафу, арешту на строк до шести місяців або обмеження волі терміном до трьох років», — уточнює керівник районної міліції. Наступного дня після весілля на дверях закладу харчування з’явилася табличка: «Ресторан на ремонті».

Вінницька область.

Застереження медиків

Під час літньої спеки треба обмежити споживання або взагалі не пити солодкі газовані напої, особливо дітям, виключити з раціону салати з майонезами або приправлені ними інші страви. Збудники кишкових інфекцій «ховаються» у яйцях, рибі. Потрібно ретельно мити овочі і фрукти. Стежити за чистотою власних рук.

 

 

Завідувач інфекційного відділення Анатолій Гнатовський обстежує 13-річного пацієнта Богдана Рузіна.

Фото автора.