Учора керівники силових відомств під час прес-конференції прозвітували про попередні результати розслідування масової загибелі людей у Києві 18—20 лютого цього року.

Зокрема, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вбивства та викрадення активістів Майдану під час акцій протесту у лютому здійснювало бандитське формування, до якого входив екс-міністр МВС Віталій Захарченко. Він зазначив, що слідство встановило зв’язок Віталія Захарченка із Віктором Зубрицьким, який координував усі злочинні групи, у тому числі тітушок.

Министр МВД показал схему, которая была разработана с целью похищения активистов с дальнейшим убийством. По его словам, в этой схеме принимал участие также начальник ГУБОП МВД Станислав Рогозин. В частности, заметил А. Аваков, в похищении Юрия Вербицкого было задействовано десять человек, из них трех уже задержали. С. Рогозин и Захарченко контролировали это похищение.

Также, сообщил он, эта же преступная группа причастна к убийству журналиста Вячеслава Веремия и еще пяти человек. «Бандиты сгруппировались возле офиса одного из народных депутатов, которого называют Енакиевский, где им, очевидно, выдавалось оружие. Кроме того, убийца журналиста за полтора часа до совершения преступления был подмечен в здании МВД», — сказал министр.

А. Аваков рассказал, что действия титушек и участников Антимайдана контролировал руководитель медиа-холдинга «Контакт» Виктор Зубрицкий. Именно через него координировались вопросы, связанные с выдачей денег. Он же давал указания относительно репрессивных действий, в том числе активистов. В. Зубрицкий, по словам министра, контактировал с экс-начальником ГУБОП МВД Станиславом Рогозиным, экс-заместителем начальника ДГСБЭП МВД Юрием Федько. Также в этой схеме присутствовал представитель организации «Оплот» (поджигавшей транспорт автомайдановцев) Евгений Жилин. А после исчезновения Игоря Луценко и убийства Юрия Вербицкого «Оплот» был привлечен к похищениям активистов.

А. Аваков отметил, что следствие уже установило подозреваемых и оружие убийства митингующих на Институтской. «По данным следствия, близ Октябрьского дворца погибло 17 человек. Ныне ведутся экспертизы, устанавливается, кто и какое оружие выдал «беркутовцам». Из одного из автоматов, по заключениям экспертов, были убиты 8 человек», — подчеркнул А. Аваков.

По его словам, есть множество фото этих людей на позициях, которые изучаются, и анализируются физиологические особенности лиц на фотографиях.

Министр МВД сообщил, что правоохранители, пострадавшие во время митингов, получают полный комплект помощи от министерства, а некоторые лечатся за границей.

Он пообещал, что наказание понесут все виновные, однако есть такие, кто стал жертвой и раскаялся, а есть и такие, кто с удовольствием выполнял преступные приказы.

А. Аваков будет ходатайствовать о том, чтобы задержанного бойца подразделения «Ягуар» за издевательства над активистом Гаврилюком выпустили под домашний арест. «Задержанный раскаялся, пострадавший его простил, а к тому же у бойца спецподразделения жена на шестом месяце беременности», — сказал он.

Еще министр сообщил, что нападения на харьковских активистов Майдана почти раскрыты и уже есть подозреваемые.

Міністр МВС показав схему, яку було розроблено з метою викрадення активістів з подальшим убивством. За його словами, у цій схемі брав участь також начальник ГУБОЗ МВС Станіслав Рогозін. Зокрема, зазначив А. Аваков, у викраденні Юрія Вербицького було задіяно десять осіб, із них трьох уже затримано. С. Рогозін та Захарченко контролювали це викрадення.

Також, повідомив він, ця ж злочинна група причетна до вбивства журналіста В’ячеслава Веремія та ще п’ятьох людей. «Бандити згрупувалися біля офісу одного з народних депутатів, котрого називають Єнакієвський, де їм, вочевидь, видавалася зброя. Крім того, убивцю журналіста за півтори години до скоєння злочину було помічено у будівлі МВС», — сказав міністр.

А. Аваков розповів, що дії тітушок і учасників Антимайдану контролював керівник медіа-холдингу «Контакт» Віктор Зубрицький. Саме через нього координувалися питання, пов’язані з видачею грошей. Він же давав вказівки щодо репресивних дій, у тому числі активістів. В. Зубрицький, за словами міністра, контактував з екс-начальником ГУБОЗ МВС Станіславом Рогозіним, екс-заступником начальника ДДСБЕЗ МВС Юрієм Федьком. Також у цій схемі був присутній представник організації «Оплот» (яка підпалювала транспорт автомайданівців) Євгеній Жилін. А після зникнення Ігоря Луценка і вбивства Юрія Вербицького «Оплот» був притягнутий до викрадень активістів.

А. Аваков зазначив, що слідство вже встановило підозрюваних та зброю вбивства мітингувальників на Інститутській. «За даними слідства, поблизу Жовтневого палацу загинуло 17 осіб. Нині ведуться експертизи, встановлюється, хто і яку зброю видав «беркутівцям». З одного із автоматів, за висновками експертів, було вбито 8 осіб», — наголосив А. Аваков.

За його словами, є безліч фото цих людей на позиціях, які вивчаються, та аналізуються фізіологічні особливості осіб на світлинах.

Міністр МВС повідомив, що правоохоронці, які постраждали під час мітингів, отримують повний комплект допомоги від міністерства, а деякі лікуються за кордоном.

Він пообіцяв, що покарання понесуть усі винні, однак є ті, хто став жертвою і розкаявся, а є і ті, хто із задоволенням виконував злочинні накази.

А. Аваков клопотатиме про те, щоб затриманого бійця підрозділу «Ягуар» за знущання з активіста Гаврилюка випустили під домашній арешт. «Затриманий розкаявся, потерпілий його пробачив, а до того ж у бійця спецпідрозділу дружина на шостому місяці вагітності», — сказав він.

А ще міністр повідомив, що напади на харківських активістів Майдану майже розкрито і вже є підозрювані.

У свою чергу Голова Служби безпеки Валентин Наливайченко заявив, що так звана антитерористична операція силовиків під час акцій протесту 18—20 лютого у Києві була спланована для вбивства активістів Майдану і виконувалась під прямим керівництвом Віктора Януковича.

За його словами, встановлено, що працівники СБУ також виконували злочинні накази. «108 бійців спецпідрозділу «Альфа» у вигляді штурмової групи були висаджені на дах Будинку профспілок і рухалися далі на сьомий та восьмий поверхи. Їх зупинила пожежа у приміщенні. Вони були озброєні автоматами Калашникова та снайперськими гвинтівками», — поінформував голова СБУ.

Крім того, розповів він, за наказом екс-глави СБУ Олександра Якименка та екс-міністра МВС Віталія Захарченка було виставлено снайперські групи з німецькими гвинтівками на дахах будинків за адресами вул. Хрещатик, 7/11, вул. Костьольна, 6 та поблизу адміністрації Президента. Розслідування встановило плани, накази та особи безпосередніх виконавців і передало ці матеріали до Генпрокуратури. Зокрема, нині допитуються колишні керівники «Альфи», які співпрацюють зі слідством.

Також В. Наливайченко повідомив, що Генпрокуратура України видала ордер на затримання та доставку до суду В. Януковича та О. Якименка.

Глава СБУ зауважив, що до організації масових убивств під час акцій протесту у лютому поточного року були задіяні іноземні фахівці. «На міліцейський план «Хвиля» накладався антитерористичний план СБУ. Готувався злочин не один місяць і, як ми тепер розуміємо, не тільки українськими фахівцями», — сказав він та додав, що український антитерористичний центр 14 лютого повідомив тодішнього керівника СБУ, що немає підстав для проведення антитерористичної операції.

За словами В. Наливайченка, є також питання до представників ФСБ Росії. У грудні і січні понад 30 осіб були помічені на полігоні СБУ. Є інформація, що ці «російські миротворці» співпрацювали із колишнім очільником СБУ О. Якименком. У Жуляни та Гостомель літаки із Росії доставили 5,1 тонни вибухівки та зброї для російських бійців ФСБ. Відповідні запити вже надіслані до ФСБ та МЗС Росії.

Важливо, каже голова СБУ, також знати, хто дав наказ перевезти до Сімферополя спецзброю та всі особові та агентурні справи СБУ. Всі співробітники «Беркуту» та інші, які брали участь у масових вбивствах, нині встановлені — вони переховуються на території Криму.

В. о. Генерального прокурора України Олег Махніцький повідомив, що розслідується провадження за фактом умисного вбивства 76 осіб. Провадження було прийнято до розслідування 23 лютого після об’єднання 74 проваджень, які знаходилися по різних райвідділах у місті Києві. По цих провадженнях (до прийняття ГПУ і об’єднання) слідчі дії взагалі не проводилися. В деяких із них був тільки протокол огляду місця подій.

В. о. Генерального прокурора України Олег Махніцький:

«Днями із застосуванням новітніх криміналістичних технологій та психофізіологічного інтерв’ю з використанням поліграфа було встановлено осіб, які брали участь у розстрілі людей. Нині затримано 12 осіб спецпідрозділу «Беркут» — це працівники спеціальної роти. З них офіційно затримано троє, з рештою проводяться слідчо-оперативні заходи».

Крім того, він повідомив, що частина місць, де перебували снайпери, ще встановлюється, а прізвища деяких організаторів масових вбивств ГПУ поки що не може оприлюднити.

Прес-конференція щодо попередніх результатів розслідування масової загибелі людей у Києві 18—20 лютого 2014 року за участі міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, Генерального прокурора України Олега Махніцького та Голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка (зліва направо).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

20 лютого 2014 року. Такими патронами вели вогонь по протестувальникам на Майдані Незалежності в Києві.
Фото Олександра СИНИЦІ (УНІАН).
 
20 лютого 2014 року. Київ, Майдан Незалежності.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.