У Луцьку у Волинській православній богословській академії УПЦ Київського патріархату відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Християнська традиція Київської Русі». Її приурочено до 1000-ліття від дня смерті рівноапостольного князя Володимира Великого. Її учасники, священнослужителі та науковці, критично оцінили концепцію «руського міра», яку сьогодні пропонують та пропагують керівники Російської православної церкви та її представники в Україні.

— Ураховуючи агресію на сході України нашого північно-східного сусіда, ми бачимо, що вона має не тільки воєнний характер, — сказав у вступному слові ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін. — У нас хочуть вкрасти історію, назву «Русь» та надбання нашого державотворення, культури, освіти, літератури, які пов’язані з Київською Руссю.
Велику увагу на конференції було приділено князю Володимиру Великому, зокрема визначенню місця його народження. Керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Михаїл наголосив, що у зв’язку з теорією про те, що князь Володимир Великий народився поблизу села Будятичі Іваничівського району, єпархія ініціювала археологічні розкопки. Нові знахідки, окрім письмових джерел, підтверджують її. Науковець із Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Диба представив збірку своїх праць «Батьківщина святого Володимира», що підтверджують згадану теорію.
До речі, за 20 кілометрів від Будятичів розташований Зимненський Святогорський Свято-Успенський Ставропігійний жіночий монастир, один із храмів якого, за переказами, розташований у приміщенні зимової резиденції князя Володимира Великого (на знімку). Зовсім поруч з Будятичами — древній Володимир-Волинський, назву якого пов’язують саме з іменем хрестителя Русі.

Волинська область.

Фото з архіву автора.