У статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» для учасників бойових дій передбачено першочергове право на забезпечення житловою площею у разі, якщо вони потребують поліпшення житлових умов. У квітні 2015 року цей закон було доповнено нормою про те, що його чинність поширюється і на сім’ї загиблих військовослужбовців, які брали участь у антитерористичній операції. Також на сьогодні діє низка нормативних актів, що регулюють порядок отримання житла військовослужбовцями, які не є учасниками АТО.

Курс на купівлю

28 травня та 24 червня 2015-го набрали чинності постанови уряду, якими були внесені зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на будівництво (придбання) житла для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу. По-перше, було збільшено у 1,5—2 рази опосередковану вартість житла, яке купують для військових за державні кошти. По-друге, скасовано обмеження для Міністерства оборони на придбання житла для військовослужбовців на вторинному ринку. Раніше обсяг таких витрат не повинен був перевищувати 20% загального обсягу видатків на відповідний рік. Загалом ці зміни спрямовані на активізацію процесу купівлі житла для військовослужбовців.

Будувати чи придбати?

10 червня 2015-го набрав чинності Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів І—ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції та потребують поліпшення житлових умов. Ця постанова із належним фінансуванням може вирішити квартирне питання для багатьох сімей.
Ситуація із будівництвом житла для зазначених у постанові категорій супроводжується певними правовими незручностями. Так, орган місцевого самоврядування може виділяти земельну ділянку для будівництва багатоквартирного будинку або шляхом проведення аукціону, або комунальному підприємству, яке має відповідну ліцензію. Проте останні зазвичай не мають достатніх потужностей для такого будівництва, а тому наймають субпідрядників. Ця схема може включати корупційний елемент та потенційну можливість довгострокового будівництва.
Натомість купівля квартири в новобудові або на вторинному ринку нерухомості є дещо прозорішою процедурою. Варто звернути увагу на те, що придбані квартири перебуватимуть у власності територіальних громад. Тому сім’ї загиблих та військовослужбовці із І—ІІ групою інвалідності матимуть на квартири не право власності, а право безстрокового користування, свідченням чого буде ордер на відповідне житлове приміщення.

Лише тим, кому необхідно

Для отримання житла сім’ям загиблих учасників АТО та інвалідам І—ІІ груп, які дістали поранення під час участі в антитерористичній операції, необхідно перебувати на відповідному обліку, тобто потребувати покращення житлових умов. Покращення потребують, наприклад, ті, котрі живуть в одній кімнаті по дві і більше сім’ї, незалежно від родинних відносин, хто мешкає у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічних вимогам, гуртожитках, у разі наявності тяжких форм деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим особа не може проживати у комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї, чи з інших встановлених законом підстав.

Порядок отримання 

Насамперед потрібно мати перелік необхідних документів для зарахування на квартирних облік. Отримати відповідну інформацію можна у відділі, що здійснює зарахування на квартирний облік у виконавчому органі міської, селищної, сільської ради або відповідній місцевій державній адміністрації. Після подання заяви та відповідних документів протягом місячного терміну слід отримати письмову відповідь з повідомленням дати взяття на облік, номера черги або підстави відмови у задоволенні заяви. Тож ордер на житлове приміщення можна отримати лише в порядку черговості.
Це тільки початок
Чимало бійців, які дістали поранення в зоні проведення антитерористичної операції, ще не встигли оформити інвалідність та звернутися до відповідних органів для отримання житла. Багато бійців не визнані загиблими, сім’ї чекають на їхнє повернення. Тому кількість бажаючих покращити житлові умови в подальшому лише зростатиме. А тому місцевим органам необхідно вже сьогодні розробляти місцеві програми з забезпечення житлом, активніше залучати до цього процесу забудовників та зробити цей процес максимально прозорим.

Наталя ТИТАРЕНКО, юрист.

Довідково

Відповідно до Інструкції про організацію забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей житловими приміщеннями, зареєстрованій у Міністерстві юстиції України 10 січня 2012 р. за № 24/20337, військовослужбовцям, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членам їх сімей надається житло для постійного проживання. Житло надається в порядку черговості згідно з обліком. Військовослужбовці, котрі перебували на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, до 1 січня 2005 року, забезпечуються житловими приміщеннями для постійного проживання відповідно до раніше встановленого законодавством порядку — без врахування вислуги на військовій службі.