Цього тижня парламент має ухвалити законопроект про безмитне ввезення обладнання для наукових установ та вишів державної форми власності, евакуйованих із тимчасово окупованих територій сходу України. Про це під час круглого столу «Проблеми діяльності вищих навчальних закладів, евакуйованих з Донецької та Луганської областей» повідомила голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

Змін також потребує 65-та постанова Кабінету Міністрів від 1 березня 2014 року «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету», яка гальмує відновлення матеріально-технічної бази евакуйованих вишів: забороняє закупівлю меблів для навчальних аудиторій, обладнання, комп’ютерної та іншої техніки, проведення ремонту приміщень. 
«Університет — це насамперед люди, а вже потім приміщення і обладнання. А хороший університет — це лабораторії, дослідницькі та експериментальні бази, це наукові школи», — зазначила голова профільного комітету. Позбавлені своїх лабораторій, бібліотек, гуртожитків, університети нагадують викорчувані столітні дерева, які намагаються пересадити на нове місце. Процес триває складно, про що говорили усі учасники круглого столу. У дискусії брали участь парламентарії, представники виконавчої влади, НАНУ, галузевих профспілок, громадських організацій, ректори евакуйованих навчальних закладів.
«Станом на 1 червня 2015 року із зони АТО виведено 16 вищих навчальних закладів та 10 наукових установ. У переміщених вищих навчальних закладах контингент студентів становить понад 39,5 тисячі осіб, навчальний процес забезпечують 2844 науково-педагогічні працівники», — повідомила Лілія Гриневич. «Ми віримо, що колись усі евакуйовані виші повернуться додому і бажаємо, щоб вони повернулися сильнішими», — наголосив народний депутат, доцент ДонНУ Олексій Рябчин. На його думку, допомога переселеним ВНЗ — це питання національної безпеки, престижу і розвитку країни.
Голова комітету звернула увагу на основні завдання, пов’язані із забезпеченням діяльності переселених навчальних закладів: по-перше, йдеться про створення елементарних соціально-побутових умов для студентів та викладачів, по-друге, про збереження інституційної спроможності вишів. Крім того, евакуйовані університети мають бути забезпечені необхідним обладнанням і мати відповідні умови для розвитку.
Написані для мирної доби закони, постанови і накази мають бути скориговані з огляду на воєнний час. За словами Лілії Гриневич, щоб полегшити вишам процес адаптації та зберегти професорсько-викладацький склад, треба внести зміни до постанови уряду № 1134 від 17 серпня 2001 р. — зменшити нормативну чисельність студентів денної форми навчання на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника. Крім того, МОН має розглянути питання щодо відтермінування (до завершення АТО) подання документів на акредитацію спеціальностей та ліцензування освітніх послуг для вишів, переміщених із тимчасово окупованих територій.
За результатами засідання круглого столу Верховній Раді також рекомендовано прискорити розгляд низки законопроектів: зокрема, № 2481 про внесення змін до Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (щодо забезпечення прав на отримання комунальних послуг)», № 2087а про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність до міжнародних стандартів та вжиття заходів з подолання корупції, а також проекту постанови Верховної Ради про доручення Кабінету Міністрів щодо збільшення розміру мінімальної академічної стипендії.
Забезпечення переселенців житлом — проблема номер один. За результатами дискусії учасники круглого столу рекомендували уряду вивчити питання щодо розроблення державної цільової програми з будівництва житла для працівників та гуртожитків для студентів переселених навчальних закладів.
Важливо, щоб евакуйовані виші отримали належну допомогу від держави й водночас можливість вільно користуватися заробленими коштами, вважає голова профільного комітету. На жаль, розроблену МОН постанову про порядок відкриття поточних та депозитних рахунків вишів у державних банках досі не затверджено.
Учасники дискусії дійшли висновку про необхідність створення асоціації представників переміщених вишів, яка створить «інтелектуальне коло» для супроводу процесу облаштування евакуйованих навчальних закладів, лобіюватиме ухвалення відповідних законів та рішень уряду.

 

Член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимир Литвин, голова цього комітету Лілія Гриневич, член Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олексій Рябчин, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький під час круглого столу.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.