Найпомітнішою економічною подією минулого тижня можна вважати інвестиційну конференцію Україна—США у Вашингтоні. Очолювана прем’єром Арсенієм Яценюком делегація нашої країни намагалася презентувати зусилля уряду щодо покращення інвестклімату в Україні.

Серед здобутків конференції Кабмін виділяє підписання низки домовленостей. Зокрема — меморандуму з відомим в аграрних колах «Каргіллом». Схоже, українське сільгоспвиробництво, незважаючи на всі потрясіння усередині нашої країни, залишається надто привабливим для іноземних інвесторів. Компанія планує вкласти майже 100 мільйонів доларів у будівництво нового термінала в порту «Южний», незважаючи на те, що рік тому «Комбінат Каргілл» — потужний олійноекстракційний завод у Донецьку захопили бойовики. Територія підприємства не раз піддавалася артилерійським обстрілам. Компанія як власник практично втратила цей завод.
Серед іншого — підписано угоду про відкрите небо. В ній, як наголошує Арсеній Яценюк, «повністю скасували всі обмеження у наших двосторонніх польотах між Україною і США». На думку Прем’єр-міністра, це «конкуренція на авіаційному ринку України, можливість збільшити кількість рейсів, покращити якість авіаперевезення і зменшити ціну авіаквитків». Чи то так збіглося, але в «Міжнародних авіалініях України» анонсували «спеціальний, дуже привабливий тариф для чиновників, які літають за бюджетні гроші». У МАУ також закликали ініціювати закон «Купуй українське!». Мовляв, пасажири, які літають за бюджетні гроші, робити це повинні вітчизняними авіалініями.
Ще одна з вашингтонських домовленостей: підписано меморандум стосовно будівництва американською компанією «Фронтера» системи імпорту зрідженого природного газу. Припускається, що блакитне паливо возитиметься із Грузії. Хотілося б сподіватися, що цей проект не повторить сумну історію з національним LNG-терміналом. За Януковича планувалося, що зріджений газ надходитиме до нас ледь не з усього світу. А першу партію, за словами тодішнього президента, країна мала б отримати в 2015 році. Але й з нинішнім підписанням — не факт, що очікування справдяться. Адже привезені з Америки домовленості щодо газу — це лише не більш, ніж заявки про наміри.
Минулого тижня Верховна Рада ухвалила всі законопроекти, необхідні для отримання Україною 3,2 мільярда доларів кредитів. Зокрема, 1,7 млрд. дол. другого траншу від МВФ та 1 млрд. — від Світового банку. Серед іншого парламент проголосував законопроект про скасування мораторію на відчуження майна підприємств-боржників «Нафтогазу». Тепер обласні та міські теплокомуненерго, якщо завинили, можуть і адміністративних будівель позбутися. Зрозуміло, як вони діятимуть стосовно своїх боржників —у свою чергу тиснутимуть на всіх, хто користується газом, гарячою водою, центральним опаленням. Тим часом заборгованість перед «Нафтогазом» тільки підприємств теплокомуненерго, що належать до державної форми власності або в статутних фондах яких частка держави становить не менше 25%, оцінюється в 1,5 мільярда гривень. Тобто громадянам уже зараз слід думати, як вчасно розраховуватися за борги за газ, гарячу воду тощо. Хоча добробут українців і так помітно знижується. На підтвердження така інформація: оборот роздрібної торгівлі в січні—червні впав майже на чверть порівняно з першим півріччям минулого року. До того ж скорочення спостерігається по всій території. Найменше товарообіг знизився у Львівській (на 10,3%) та Чернівецькій (на 12,6%) областях. У столиці показник, яким можна вимірювати наявність грошей у гаманці співвітчизників, упав на 13,9%.
У сухому залишку — про інші важливі економічні події минулого тижня коротким рядком.
Почнемо з позитивного. «Нафтогаз» розраховує у вересні—жовтні отримати кредит у розмірі 300 млн. дол. від Європейського банку реконструкції та розвитку на закупівлю природного газу для проходження наступного опалювального сезону.
Тепер — про запевнення. Міністр фінансів Наталія Яресько вкотре стверджує, що технічний дефолт не вплине на стабільність національної валюти. У Мінфіні заявляють про позитивні зрушення в переговорах із міжнародними кредиторами і обіцяють стабільну гривню, незважаючи на всі побоювання українців.
І на завершення — про невеселе. Офіційний курс впав нижче 22 гривень за долар, навіть не чекаючи технічного дефолту. Українська валюта продовжує дешевшати.

Підсумовувала Галина КВІТКА.