Лідер депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко про підсумки сесії, роботу коаліції та завдання, які стоять перед Верховною Радою.

 


— Чи є перспектива на наступній сесії парламенту набрати понад 300 голосів для остаточного ухвалення змін до Конституції України щодо децентралізації влади в разі позитивного висновку Конституційного Суду?


— Результат голосування у 288 голосів дає перспективу отримання 300 голосів під час остаточного голосування за зміни до Конституції. Звідки візьметься резерв? Із тих депутатів коаліції, які не почули всіх необхідних аргументів або яких, навпаки, примусила партійна дисципліна голосувати проти. Подивіться на заплакані очі депутата з однієї із фракцій — і побачите цей резерв. Але головне для мене те, що у виступі керівників фракцій, які не голосували за зміни до Конституції, не було приведено жодного аргументу. Співали гімн, декламували вірші, читали присягу... Але жодного аргументу не прозвучало. Я сподіваюся, що це виключно вплив місцевих виборів, який штовхає деяких народних депутатів до обіймання обов’язково окремої позиції. Не важливо, чи вона правильна, чи ні. Просто окрема позиція. З тим, щоб на виборах отримати голоси під певні тези. На мій погляд, у цьому різниця між політиками і державними діячами. Але тільки-но місцеві вибори закінчаться, сподіваюся, державний розум повернеться в усі голови в коаліції.


— Що вам найбільше сподобалося в роботі парламенту на минулій сесії, а що найбільше розчарувало чи хто?


— Я не у захваті від роботи парламенту. Мало того, це робота, яка викликає у мене певний внутрішній спротив. Я тримаю себе лише тим, що наша фракція залишається життєво необхідною для проведення реформ. Без підтримки Блоку Петра Порошенка жоден реформаторський закон, на жаль, не проходить через парламент. Тому тримаємо себе в руках і розуміємо, що хтось це має робити. Стиснувши зуби, розуміючи всі проблеми, у тому числі й шкоду для особистого рейтингу і партійних показників. Робимо те, що потрібно країні, хворій країні.


— Ви заявили, що парламентська коаліція перебуває в «суперкризовому» стані. Що її може вилікувати?


— Коаліція заразилася грецькою хворобою популізму, і порожні голови генерують порожні слова, які не наповнять порожніх гаманців. Можна скільки завгодно голосувати за закон про валютні кредити, але 90 мільярдів гривень — сума, зіставлювана з військовим бюджетом країни, — не візьметься з повітря. Це чистий популізм, безвідповідальність по відношенню до країни загалом і людей зокрема. Це саме стосується дуже багатьох законів. Коаліція, частина коаліції, на жаль, стомилися бути державними діячами і хочуть знову бути політиками. Сподіваюся, що ситуація все розставить на свої місця. Без проведення реформ країна залишиться сам на сам з агресором. Якщо не будемо проводити реформи, не запрацює наша економіка. На кредитах жити далі вже неможливо. Не запрацює економіка — у нас залишиться лише третій шлях: упасти на коліна перед Москвою. Усвідомлення цього прийде. До всіх. Головне, щоб не було пізно.


— Що стало визначальним, що ви все-таки залишилися на посаді лідера депутатської фракції Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді після заяви, що йдете? Президент переконав?


— Президент переконав і депутати переконали мене, що фракція здатна припинити амбіційні ігри, особистий імідж перед усвідомленням колективної гри. Фракція заявила, що готова відновити колективну роботу над реформами і припинити окремі заходи з безвідповідальних дій і заяв. Це одне. А друге — жодної руки за мою відставку у фракції не знайшлося. Я сказав колегам, що готовий і далі керувати фракцією, але якщо фракція не зможе стати міцним дисциплінованим колективом, у мене не залишиться іншого виходу, як не просто скласти повноваження голови фракції, а й повноваження народного депутата.


— Тобто віддати депутатський мандат?


— Я ж не з тих, хто робить заяви по десять разів, по-дитячому лякаючи відставкою. Якщо я відчую, що ми перестали бути колективом, який має спільну мету, тоді не вбачаю сенсу перебування в парламенті. Після цієї розмови фракція продемонструвала різкий ривок в якості роботи. І мені це подобається.


— Що очікуєте від нової, третьої, сесії Верховної Ради восьмого скликання? Які будуть першочергові завдання.


— Практика — критерій істини. Я чекаю результатів. Ми повинні зробити дуже багато в судовій реформі, бо це сьогодні одна з найболючіших проблем українського суспільства, і повинні, зрештою, запустити механізм інвестування в Україну. Практика ставки на кредити повинна поступитися ставці на інвестиції. Без створення нових робочих місць, нової економіки, а відтак реальних власних доходів країна не зможе жити, і в тому числі й протистояти агресії. Тому саме на цих двох напрямах зосередяться наші зусилля вже восени.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.