Попри те що на календарі серпень, у країні досі не розпочато закупівлі медичних препаратів за державними програмами на цей рік. Подальше затягування процесу може коштувати життя 17 мільйонам українських пацієнтів, які залежать від національних програм. «Більш патової ситуації ще не було. Кількість ризиків, які сьогодні стоять на шляху фінансування державних програм, неймовірно велика. Це і час, і дефіцит коштів, і маленький потенціал кадрів, які за незначний проміжок часу зможуть реалізувати цикл закупки. Усе це свідчить про одне: ймовірність провалу програм — дуже висока», — заявив під час круглого столу у столиці Дмитро Шерембей, голова правління «Пацієнти України».

І це при тому, що цьогорічний процес держзакупівлі ліків міг увійти до історії як перший некорупційний. Ще навесні Верховною Радою України було проголосовано так званий закон про міжнародні закупівлі, яким надавалася можливість закуповувати необхідні препарати через міжнародні некомерційні організації. «Ми порівняли, за якою ціною ідентичні медикаменти купували за держпрограмами в Україні та міжнародні організації. Наведу лише дві цифри: препарат у тій само упаковці, того ж виробника Україна закуповує по 146 доларів, міжнародні організації — по 34 долари. Причина — корупція. На кожній упаковці препарату корупціонери клали собі у кишеню по понад 100 доларів», — каже Дмитро Шерембей. Зважаючи на це, перехід до міжнародних закупівель був більш ніж логічним кроком. Підтримали його і у Кабміні, вписавши у власний план дій. А Президент країни взагалі визнав цей крок одним із пріоритетних. За словами Дмитра Шерембея, ще два місяці тому Міністерство охорони здоров’я могло розпочати процедуру міжнародних закупівель. Та не зроблено цього і досі. Причину затягування експерти вбачають у саботажі корумпованих чиновників, які не хочуть втрачати свою «годівницю».


Для країни, переконують експерти, перехід на міжнародні закупівлі несе лише позитиви. Найперший — значна економія коштів. За приблизними підрахунками, цей крок дасть змогу здешевити вартість препаратів, які закуповують за державний кошт, у середньому на понад 40%.


Тим часом нинішнє керівництво МОЗ неодноразово декларувало свою підтримку ідеї переходу до міжнародних закупівель. Понад те, кілька разів із уст тамтешніх чиновників лунали обіцянки уже цього року хоча б за окремими програмами купувати ліки через неприбуткові організації. Про перші контракти обіцяли повідомити наприкінці липня — на початку серпня. За останньою інформацією, наступного тижня мають обговорювати умови договору між урядом України та Програмою розвитку ООН щодо закупівлі препаратів за 5 програмами. Тоді ж, буцімто, має бути оголошено торги, які цього року ще здійснюватиме саме МОЗ.
Експерти сподіваються, що здоровий глузд таки візьме гору над корупційними мотивами і держзакупівлю ліків не зірвуть. Адже на кону — не просто чиїсь фінансові інтереси, а життя мільйонів тяжко хворих українців. На виконання обіцянок чиновникам дали часу до 5 серпня. А експерти починають обирати, яка стаття Кримінального кодексу краще підійде тим, хто через можливий зрив держзакупівель ліків поставив під загрозу життя мільйонів українців.


Нагадаємо, цього року на закупівлю медпрепаратів за державними програмами у бюджеті країни передбачено понад 4 мільярди гривень.