У липні Міжнародний валютний фонд ухвалив рішення надати Україні другий транш кредиту в 1,7 мільярда доларів. Цей вердикт можна вважати перспективою місяця. Гроші деякий час не дадуть країні звалитися у прірву.

Поповнення золотовалютних запасів утримає від чергового обвалу курс гривні. Ще один плюс — позитивний сигнал для інвесторів. Мінус — ми дедалі глибше занурюємося у боргову яму. Балансуємо на межі дефолту, хоча в рамках нинішньої програми МВФ цьогоріч вже позичили в фонду 6,68 млрд. дол. І за рахунок чого віддаватимемо — питання, адже в економіці триває падіння. Приміром, Запорізький автомобілебудівний завод нинішнього року, за прогнозами, скоротить виробництво автівок майже вдвічі. За словами Таріела Васадзе, президента корпорації «Укравто», до якої входить ПАТ «ЗАЗ», «якщо ще в 2007—2008 роках завод випускав до 150 тисяч автомобілів, то нинішнього року може бути тільки 7—8 тисяч». За його інформацією, на підприємстві працює майже 1200 осіб. «Але боюся, що до кінця року й ця кількість не збережеться», — зазначив він під час підписання спільно з представниками Мінагрополітики, провідних автомобільних і машинобудівних асоціацій України та Національної академії аграрних наук положення про Координаційний центр з інноваційного розвитку вітчизняного сільськогосподарського та автотранспортного машинобудування.


Серед сподівань місяця варто виділити той факт, що іноземні кредитори пішли Україні на поступки — погодилися списати 5% боргів. Йдеться про реструктуризацію позичок на 15,3 млрд. дол. Варто зазначити: Україна просить пробачити 40% суми боргу. Що кредитори вирішили списати хоча б якусь частину — сигнал: крига скресла. Тим часом переговори з цього приводу тривають. Тож є надія списати принаймні чверть. Причому перемовини нам слід завершити якнайшвидше, бо у вересні на Україну чекає значний платіж. Маємо за зовнішніми боргами погасити 500 млн. дол. У чому проблема? Якщо до того часу не дійдемо згоди і заплатимо одним позикодавцям, то нам важко буде пояснити іншим, чому ми першим платимо, а других — просимо списати.


Проблемою, і не лише минулого місяця, залишається підготовка до зими. До холодів — менше ста днів. Водночас ситуація з перспективами безперебійної подачі електроенергії та теплопостачання непроста. Прем’єр Арсеній Яценюк з цього приводу провів засідання антикризового енергетичного штабу. За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, Україні не вистачає понад мільярд доларів на придбання газу, ще 200 млн. потрібно, щоб сформувати власний запас вугілля.


Тривога місяця — у селищі Калита, що на Київщині, зареєстровано спалах африканської чуми свиней. На тамтешньому свинокомплексі утримується понад 60 тисяч голів. Усі, як йдеться на офіційному сайті Держветфітослужби, «підлягають умертвінню у найкоротший строк, під постійним наглядом, та спаленню». Можна припустити, на комплексі економили на дотриманні ветеринарно-санітарних вимог. Тепер доводиться зазнавати незрівнянно більших затрат — знищення поголів’я. Інфіковані тварини загрожують підкласти велику свиню всій Україні. Через АЧС наша держава може втратити місце в списку експортерів фуражного зерна. Від початку року в різних областях виявлено вже 16 випадків хвороби.


Підсумовувала Галина КВІТКА.