Міська влада і компанія ДТЕК організували в Добропіллі зустріч місцевих жителів з організаціями, які сприяють розвитку бізнесу в регіоні. Завдяки реалізованому тут проекту добропільці та внутрішньо переміщені особи знаходять можливості одержання знань, ресурсів для створення або розвитку власної справи.

 

Завдання номер один


З 2013 року ДТЕК розпочала спеціальний проект «Розвиток бізнес-середовища у великому Добропіллі», реалізований разом з місцевою владою. Під час недавньої зустрічі, що відбулася в рамках цього проекту, городяни, які прагнуть чи вже займаються бізнесом, дізналися чимало нового. Зокрема, що таке Фонд розвитку підприємництва, як він працює в Україні, які перспективи створення такого фонду в Добропіллі. Тут було подано інформацію про проекти бізнес-планів, що підтримують фінансування, для відкриття й розвитку своєї справи. Про можливості для малого і середнього бізнесу розповіли і представники служби зайнятості — служба надає пільги підприємцям, якщо вони створюватимуть нові робочі місця, а також надає допомогу в одержанні коштів для ведення власної справи безробітним (у вигляді частини допомоги, що залишилася).


Потенційним підприємцям і тим, хто починає працювати, представили можливості оренди площ, які міські влада готова передати місцевому бізнесу для розвитку.


«Розвиток дрібного і середнього бізнесу та створення нових робочих місць — я сказала б, завдання номер один для Добропілля, як і для більшості мономіст у промислових регіонах», — каже керівник департаменту із соціального розвитку в ДТЕК Вікторія Гриб.


Організатори проекту «Розвиток бізнес-середовища у великому Добропіллі» створили спеціальний сайт, зареєструвавшись на якому підприємці можуть напряму спілкуватися з експертами, оперативно одержувати інформацію про події й заходи, програми навчання і перекваліфікації, отримувати допомогу в доборі кваліфікованого персоналу для успішного розвитку бізнесу.
У Добропіллі, як і в інших містах Донбасу, підконтрольних українській владі, проживає чимало переселенців. 


Працевлаштування — одна з головних проблем для багатьох з них. І тим учасникам проекту, які шукають роботу, ресурс дає можливість проконсультуватися із психологом і пройти персональне тестування. Його результати дозволять здобувачам реально визначитися з вибором свого робочого місця.


Криза — не тільки перешкода, а й можливість


Не тільки в партнерстві з місцевою владою проект «Розвиток бізнес-середовища у великому Добропіллі» реалізується компанією ДТЕК. Сприяють у його здійсненні також Всеукраїнська асоціація консультантів з управління, громадська організація «Центр муніципального розвитку міста Добропілля», добропільський центр молоді «Добро», PPV Knowledge Networks — агентство, яке організовує співпрацю людей з різних галузей.
Перший заступник міського голови Добропілля Ігор Курдя в нашій бесіді зазначив: «Криза — не тільки перешкода, а й можливість. І у міста є шанс за допомогою наших партнерів зробити крок назустріч новому майбутньому — розширити сферу виробництва, сферу торгівлі й послуг, відкрити нові ніші, де люди зможуть самореалізовуватися, заробляти, забезпечувати робочі місця й оборот коштів. 


Наш головний капітал — не вугілля, а люди. І я упевнений, що наші люди, котрі звикли важко трудитися, зуміють скористатися новими можливостями і тим самим поліпшити життя і своє, і міста».


На шляху до максимального бізнес-комфорту


Повертаючись до теми соціальної значимості проекту, перший заступник міського голови Добропілля Ігор Курдя наголосив:


— Проблеми економіки монокультурних міст досить типові на Донбасі. Сьогодні Добропілля на 90 відсотків залежить від вугільного бізнесу. Ми дуже добре розуміємо, що стабільність міста не може залежати лише від бізнесу, хоча б який ефективний він був. Ми знайшли взаєморозуміння із ДТЕК, і ще в 2013 році почали працювати над створенням робочих місць у Добропіллі в сфері малого й середнього бізнесу. Сьогоднішній захід — один з етапів цієї роботи.


Ми презентували кілька інвестиційних майданчиків з усіма комунікаціями, які вже сьогодні готові передати бізнесу. Для малого бізнесу ми створюємо Фонд підтримки підприємництва, який не тільки консультуватиме, а і надавати фінансову допомогу на поворотній основі.


Наша мета на цьому етапі — залучити бізнесменів максимально комфортним кліматом для розвитку бізнесу в місті. Будь-який бізнес у Добропіллі, від малого до великого, має почуватися впевнено. Уся корисна інформація для підприємців акумулюватиметься в Центрі муніципального розвитку в Добропіллі, і цей центр розташований безпосередньо в приміщенні міськради.


Добропілля 


Донецької області.

 

Керівник департаменту із соціального розвитку в ДТЕК Вікторія Гриб і перший заступник міського голови Добропілля Ігор Курдя під час зустрічі з питань надання підтримки місцевому бізнесу і переселенцям.


Фото надано автором.