Нині на розгляді в парламенті перебуває 2616 законопроектів, які передбачають зміни, що стосуються різних сфер життя. У Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, зокрема, перебуває 181 документ. У тому числі й проект змін до деяких законодавчих актів, які стосуються надання батькам-вихователям додаткових соціальних гарантій. Цей документ подано Кабінетом Міністрів на виконання плану організації виконання указу Президента про додаткові заходи із забезпечення гарантії реалізації прав та законних інтересів дітей.


Батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, і ті, які працюють за трудовим договором у фізичної особи-підприємця, нині мають проблеми із наданням відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Право на таку відпустку мають лише прийомні батьки та опікуни, йдеться в пояснювальній записці, що супроводжує документ. Ухвалення запропонованих змін стане виявленням соціальної справедливості до батьків-вихователів, вважають урядовці. Для цього вони пропонують відкорегувати Кодекс законів про працю та закон про відпустки.


У парламентському комітеті цей проект закону вже розглянули. Законотворці дійшли згоди в тому, що запропоновані зміни дозволять посилити соціальний захист прийомних батьків та батьків-вихователів, які перебувають у трудових відносинах із роботодавцем, і допоможуть зберегти за одним із бажаючих піклуватися про чужу дитину робоче місце. Народні депутати підтримали документ і рекомендували Верховній Раді взяти його за основу. Мовляв, втілення положень цього проекту змін «матиме позитивний вплив на розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також допоможе зменшити дитячу безпритульність та бездоглядність». Не викликав документ зауважень і у фахівців Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради, оскільки він «спрямований на забезпечення рівних прав працівників із сімейними обов’язками» і матиме позитивний вплив на розвиток сімейних форм виховання дітей, які за волею обставин опинилися без догляду.


За рішенням Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на пленарному засіданні співдоповідачем у представленні цього законопроекту виступатиме голова підкомітету з питань врегулювання трудових відносин та занятості населення Олександр Дроздик.


Вл. інф.