Представники Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) відвідали Краматорськ. У Донецькій обласній військово-цивільній адміністрації вони зустрілися з очільником області Павлом Жебрівським.

Представники USAІD зазначили, що нині необхідно об’єднати всі зусилля для того, щоб допомогти людям, які постраждали унаслідок воєнних дій, пережити зиму. За їхніми словами, агентство має великий досвід взаємодії з волонтерськими організаціями і сьогодні цей досвід може стати в нагоді на Донбасі.
Окремо на зустрічі в Краматорську обговорювали питання відновлення інфраструктури Донецької області — мостів, доріг, залізничних колій.
«Лише за попередніми підрахунками на вирішення цих питань необхідно понад 600 мільйонів гривень. Біля лінії розмежування 70% доріг зруйновано, залізничне сполучення на Маріупольському напрямку надзвичайно проблемне», — прокоментував ситуацію керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.
Не менш важливою проблемою, як зазначалося під час зустрічі, є відновлення зруйнованого у результаті бойових дій житла. «У руїнах перебувають усі міста, в яких були і досі тривають бої, — підтвердив керівник області. — Це Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка, Широкине. До слова, Широкине необхідно відбудовувати з нуля. Тому ми будемо дуже раді будь-якій допомозі».
Представників USAІD особливо зацікавила робота першого в Україні гуманітарно-логістичного центру, відкритого на Артемівському напрямку декілька днів тому. Створення такого центру, йшлося на зустрічі, дасть змогу людям купувати продукти, ліки, товари першої необхідності за цінами у 2,5—3 рази нижчими, ніж на тимчасово окупованих територіях. Завдяки роботі відділення «Ощадбанку» тут з’явилася можливість одержувати пенсії й здійснювати переказ коштів, оплачувати послуги. Найближчим часом плановано відкриття відділення «Укрпошти» і нотаріальної контори.
На зустрічі також було порушено питання про дистанційне навчання дітей на тимчасово окупованій території.
«Попри те що такий проект потребує чималих коштів, ми все одно плануємо реалізувати його. Такої допомоги чекають від нас громадяни України, які сьогодні стали заручниками путінського режиму», — зазначив Павло Жебрівський.

Донецька область.