У Чаусово-2 (Первомайський район Миколаївської області) триває конфлікт за право власності на земельні ділянки між агрофірмами «Партнер Агро» та «Агрофірма Корнацьких». Як повідомляв «Голос України», 8 вересня співробітники «Агрофірми Корнацьких» спробували завадити збирати врожай «Партнер Агро», заявляючи свої права на нього (тоді як право «Партнер Агро» на землю затверджено Вищим господарським судом). Під час заворушень було вчинено замах на життя начальника Первомайського міського управління МВС.


Згодом зіткнення припинилися, проте сторони були готові до продовження протистояння.


«Співробітники міліції всіма засобами, у межах повноважень, намагаються локалізувати цей конфлікт та не допустити його розвитку», — прокоментував голова УМВС України в Миколаївській області Віталій Гончаров.


Із закликом припинити провокації звернувся до учасників конфлікту і голова Миколаївської ОДА Вадим Меріков. Він нагадав, чим закінчився схожий конфлікт у 2013 році (тоді участь у зіткненнях у Чаусово-2 взяли майже 600 осіб, десятки з яких отримали травми). Чиновник також оголосив про звільнення декількох працівників Первомайської виконавчої служби за систематичне порушення законодавства. «Найближчим часом крісла похитнуться і під керівними чинами ДВС Первомайського району», — заявив голова ОДА.


Невдоволення перебігом офіційного розслідування висловив директор «Партнер Агро» Микола Марченко. За його словами, «Партнер Агро» надала всі необхідні документи на право власності на поля, проте «шантаж заворушеннями з боку «Агрофірми Корнацьких» цілком влаштовує правоохоронні органи, оскільки наше підприємство дало зрозуміти, що уникатиме такого розвитку подій усіма засобами». Тому з надією, що «бездіяльність... не є прямим саботажем», він заявив, що підприємство на короткий термін припиняє збирання врожаю.


Миколаївська область.