Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря та член комітету Рефат Чубаров провели зустріч зі спеціальним доповідачем Ради ООН з прав людини Крістофом Хейнсом, повідомляє інформаційне управління Верховної Ради.


Сторони обговорили ситуацію в Україні, зокрема, збройний конфлікт на сході нашої держави та проблему внутрішньо переміщених осіб.


Г. Немиря наголосив, що зараз через війну Україна зіткнулася з багатьма проблемами, яких не знала раніше. І йдеться про надання гуманітарної допомоги громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованих територіях Донбасу, та проблеми, пов’язані з цим, механізми перетину лінії розмежування та питання внутрішньо переміщених осіб, яких нині вже налічується майже півтора мільйона.


Член комітету, один із лідерів кримсько-татарського народу Рефат Чубаров відзначив, що, на жаль, Україна як держава нині не має жодного важеля впливу, щоб захистити права наших громадян у Криму. «Захист прав людини на окупованому півострові буде можливий лише після того, як Крим деокупують», — сказав Р. Чубаров, висловивши сподівання на продовження санкцій міжнародної спільноти проти Росії.


Під час зустрічі йшлося також про громадян України, яких незаконно утримують за ґратами в Російській Федерації: наро


Григорій Немиря повідомив про нещодавнє рішення комітету включити народних депутатів Рефата Чубарова і Георгія Логвінського до складу робочої групи з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини (затвердженої указом Президента України від 25 серпня 2015 року) та долучити Верховну Раду до моніторингу реалізації стратегії.