Міністерство охорони здоров’я України зробило свої висновки щодо можливого зниження мінімально припустимої температури в житлових приміщеннях з 180С до 160С у осіннє-зимовий період, інформує прес-служба відомства.


Це питання в міністерстві вважають «не дуже коректним», оскільки відсутні інші параметри мікроклімату, зокрема вологість. «Розглянувши відповідні нормативні документи й рекомендації, дійшли висновку, що розрахункова температура повітря в житлових кімнатах не повинна бути нижче за 180С», — повідомили в МОЗ.

 

 

У висновку профільного відомства зазначається, що «більш низькі температури в приміщеннях (особливо в зоні дихання дітей на висоті 1 м від підлоги, де температура повітря буде нижчою за запропоновані 160 С), можуть сприяти переохолодженню організму людини (...), що сприятиме загостренню хронічних захворювань і виникненню захворювань органів дихання й поширенню інфекційних захворювань. Крім того, зниження температури повітря в житловому приміщенні може призвести до порушення нормативного повітрообміну (...) і збільшенню вологості в приміщеннях квартири. Це також може викликати враження конструкцій цвілевими грибами, що є ризиком виникнення алергійних захворювань і захворювань органів дихання».


І в Мінрегіоні вважають недоцільним знижувати температуру в приміщеннях під час опалювального сезону. У цьому відомстві нагадали, що це питання вже розглядали торік. Відтоді позиція міністерства не змінилася.


Водночас Держсанепідслужба попереджає: цього епідемічного сезону на території України циркулюватимуть три штами вірусу грипу: вірус подібний A/Calіfornіa/7/2009 (H1N1) pdm09; вірус подібний А/Швейцарія/9715293/2013(H3N2); вірус подібний В/Phuket/3073/2013. І радить вакцинацію починати вже у вересні, особливо людям з ослабленим імунітетом.