Донецьку область з офіційним візитом відвідав міністр закордонних справ Королівства Данія Крістіан Єнсен. У поїздці міністра супроводжували представники посольства Данії в Україні на чолі з послом Крістіаном Донс Крістенсеном.


У Краматорську учасники делегації зустрілися з керівником Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павлом Жебрівським.


Допомога у багатьох напрямах


Як розповів Крістіан Єнсен під час офіційної зустрічі, до Донецької області очолювана ним делегація прибула, щоб обговорити можливість подальшого співробітництва в рамках ОБСЄ, а також із метою надання допомоги представникам ООН у роботі з переселенцями. Передбачається також допомога українському представництву Червоного Хреста в розмірі 1,3 мільйона євро для підтримки нужденних восени й узимку.


Раніше в Києві на рівні Міністерства юстиції представники Данії обговорили питання співробітництва із програми протидії корупції, в рамках якого Україні передбачається виділити 8 мільйонів євро.


Також Данія має намір надати підтримку українським незалежним ЗМІ, щоб навчити журналістів протидіяти агресивній пропаганді з боку Росії.


Прихильників європейського шляху розвитку стає дедалі більше


Очільник Донецької області Павло Жебрівський розповів учасникам делегації Данії про ситуацію в області та про основні проблеми регіону, пов’язані з подоланням наслідків збройного протистояння, відновленням інфраструктури й протидією російській агресії — як військовій, так і інформаційній.


Міністр закордонних справ Данії поцікавився, яке співвідношення проєвропейських і проросійських настроїв серед жителів Донецької області. Відповідаючи на це запитання, Павло Жебрівський зауважив, що на тимчасово окупованій території сьогодні важко відстежити соціологію, оскільки там люди залякані терористами й не можуть відкрито висловлювати свою думку. А от на контрольованій сьогодні українською владою території, де навесні й на початку літа 2014 року господарювали так звані «ополченці», громадяни більше підтримують Європу. На переконання Павла Жебрівського, в міру відновлення зруйнованих війною будинків, мостів і доріг європейський шлях розвитку буде знаходити дедалі більше прихильників серед жителів Донецької області.


Як залучити інвестиції?


Однією з тем обговорення стала підтримка малого і середнього бізнесу на Донбасі. Сьогодні фахівці Донецької обласної військово-цивільної адміністрації формують спеціальний інвестпакет, щоб стимулювати представників бізнесу, в тому числі іноземного, до вкладення коштів у розвиток регіону. Нині є 50 прикладів таких інвестицій, які здійснюються у формі позик, придбання цінних паперів тощо.

Донецька область.

 

Крістіан Єнсен (ліворуч) і Павло Жебрівський.

 

Фото автора.