Ранкове засідання 17 вересня


Верховна Рада ухвалила чотири законопроекти, які стосуються списання та реструктуризації зовнішнього державного боргу (про внесення змін до Бюджетного кодексу України; про внесення змін до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо державних деривативів; про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування під час реструктуризації державного і гарантованого державою боргу та його часткового списання; про забезпечення фінансової стабілізації в рамках виконання програми Міжнародного валютного фонду «Механізм розширеного фінансування»). За кожен із цих документів проголосували понад 300 народних депутатів. Також 340 народних депутатів підтримали зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік», які передбачають підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, пенсій та близько 80 видів соціальної допомоги.

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив, що Україні дуже важливо дотримуватися всіх узятих на себе зобов’язань, бути надійним партнером в очах світу та неухильно виконувати соціальний контракт із громадянами.

«Я розраховую, що ми будемо абсолютно аполітичні, а наша політика полягатиме у тому, щоб підтримати кожного українця, ми відставимо у сторону політичні амбіції, об’єднаємося навколо розвитку нашої країни», — підкреслив глава парламенту. А після того як урядові законопроекти було підтримано понад 300 голосами, В. Гройсман зазначив: «Це означає, що нинішній парламент може робити відповідальні речі».

Розгляд зазначених законопроектів розпочався зі звернення прем’єра Арсенія Яценюка до Верховної Ради. «Парламент розглядатиме питання реструктуризації і списання боргів, які не цей уряд і не цей парламент створювали, але саме на нашу долю випала відповідальність за те, щоб стабілізувати фінансову ситуацію в країні, підвищити соціальні стандарти, повернути Україну на шлях зростання і списати борги, які плодилися попередніми урядами», — сказав він та поінформував, що під час тривалих переговорів уряду вдалося отримати згоду кредиторів на 20-відсоткове списання боргів України перед приватними кредиторами. «Мова йде про списання вже сьогодні 3,6 мільярда доларів США, а також про додаткову економію і фактичне списання процентів, які ми повинні були б заплатити до 2040 року, у розмірі 5,9 мільярда доларів США», — повідомив А. Яценюк. Крім того, досягнуто домовленості про відстрочення виплати тіла боргу загальним обсягом 11 мільярдів доларів США ще на чотири роки.

Наголосивши, що ця угода схвалена усім світовим співтовариством, за винятком Російської Федерації, яка відмовилася брати участь у комітеті кредиторів і не прийняла ті умови, які прийняли інші кредитори, та вимагає сплати всього боргу, прем’єр вкотре підкреслив, що «кращих умов для Росії не буде».

Закликавши парламентаріїв підтримати пропоновані законопроекти, А. Яценюк зазначив: «Йдеться про майбутнє країни. Йдеться про одну з найсерйозніших фінансових угод за всю історію країни. Голосування за цей пакет — це означає голосування за економічне зростання країни, за приплив іноземних інвестицій, створення нових робочих місць та збільшення заробітних плат, пенсій і соціальних стандартів». Тим паче, що саме списання боргів дає додатковий ресурс для підняття пенсій в середньому на 13 відсотків і заробітних плат від 13 до 19 відсотків залежно від кваліфікації працівників. «Неголосування за цей пакет означає фактичне оголошення дефолту. Неголосування за цей пакет означає те, що українські громадяни не зможуть отримати підвищення соціальних пільг, стандартів, пенсій і заробітних плат. Тоді як його підтримка дозволить не лише списати борги, а й дасть українській економіці можливість для зростання, а українцям — отримувати гідну заробітну плату», — наголосив А. Яценюк.

Міністр фінансів Наталя Яресько також наголосила, що внаслідок досягнутих домовленостей із кредиторами 20 відсотків зовнішніх боргів списуються безумовно, та впродовж наступних чотирьох років Україна нічого не платить.

А починаючи з 2019 року виплати залежатимуть від того, на скільки зростатиме ВВП України. «Я тільки за те, щоб Україна розвивалася високими темпами. Бо хоч, наприклад, за умови зростання ВВП у 4 відсотки ми маємо виплатити 8,3 мільярда доларів, що більше списаних 3,6 мільярда, але тоді й ВВП на душу населення зросте у чотири рази, а бюджет — у шість разів», — переконувала міністр.

Проте під час обговорення Юлія Тимошенко («Батьківщина») зазначила, що, говорячи про списання 20 відсотків боргу, уряд вводить усіх в оману, бо насправді йдеться лише про його реструктуризацію. «Жодного списання не відбувається! Відбувається реструктуризація боргу та його відстрочка!» — сказала вона. До того ж, коли говорять про 20 відсотків боргу, то йдеться не про весь державний борг, а лише про 18 мільярдів доларів, а на решту 80 відсотків ставка збільшується з 7,25 до 7,75 відсотка. При цьому вона переконана, що економіка України неодмінно зростатиме, а це означає, що якщо збільшення ВВП буде понад 3 відсотків, то Україна буде вимушена віддати від приросту ВВП 15 відсотків, а якщо зростання буде на рівні 4 відсотків, то цей відсоток збільшиться до 40. «Економіка України зростатиме дуже стрімкими темпами, і ми повинні будемо заплатити в десятки разів більше, ніж нам списують», — сказала вона та додала, що фракція голосуватиме за ці законопроекти «зі сльозами на очах».

Альона Бабак («Самопоміч») також звернула увагу, що в обмін на списання 3,6 мільярда доларів Україна за умови певного зростання ВВП віддасть значно більше. «Та якщо ми не ухвалимо цих рішень, то реакція зовнішніх ринків призведе до різкого падіння гривні. Тому ми беремо на себе відповідальність і разом з парламентом підтримаємо надзвичайно важке рішення, яке запропонував уряд», — наголосила вона.

Віктор Галасюк (Радикальна партія) також висловив переконання, що ціна реструктуризації буде надзвичайно високою, бо за умови зростання ВВП України такими ж темпами, як зростає економіка Польщі, нам потрібно буде віддати понад 20 мільярдів доларів США.

Антон Геращенко («Народний фронт») на це зауважив, що боргова угода, може, і неідеальна, але маємо пам’ятати, що переговори з кредиторами ніколи не бувають легкими. «Якщо Путін заявляє, що йому не подобається ця угода, то ми маємо її підтримати», — наголосив він.

Доповідаючи законопроект «Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати), міністр фінансів Наталія Яресько наголосила, що ці пропозиції у першу чергу спрямовані на покращення життя людей.

Зокрема, проект передбачає, що мінімальну заробітну плату буде збільшено на 13 відсотків до 1378 гривень. Причому не з 1 грудня, як передбачав бюджет, а вже з 1 вересня.

Під час обговорення Олег Березюк («Самопоміч») закликав уряд водночас зменшити тарифи та «залишити в кишенях людей реальні гроші».

Максим Курячий (БПП), закликавши підтримати соціальні ініціативи уряду, також запропонував, щоб Кабінет Міністрів раз на квартал чи на півроку переглядав розмір соціальних стандартів. Він також підтримав вимоги про зниження тарифів щонайменше на 25 відсотків.

Натомість лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко назвав урядові пропозиції «кісткою з барського столу» та запропонував урядовцям самим пожити на 1200 гривень, коли треба за все платити, але немає чим.
Альтернативний законопроект про внесення змін до держбюджету запропонувала Наталія Королевська (Опозиційний блок), який передбачає збільшення прожиткового мінімуму на 74 відсотки, тобто на сумарний рівень інфляції за 2014-й рік та за 7 місяців 2015 року.

Перед голосуванням за п’ять урядових законопроектів Прем’єр-міністр А. Яценюк підкреслив, що, по-перше, ухвалення закону про реструктуризацію і списання боргів дає змогу списати 3,6 мільярда доларів США. По-друге, додатково економиться майже 5 мільярдів доларів США на виплату процентів, які Україна повинна були б платити за обслуговування цього боргу. По-третє, уже зараз реструктуризовані борги державних банків і державних компаній, зокрема Укрексімбанку та Ощадбанку, де наші громадяни тримають свої гроші і де наші компанії отримують кредити. По-четверте, після цього рішення Україна й далі матиме фінансову підтримку МВФ.

Глава уряду також детально прокоментував питання, пов’язані із виплатами кредиторам за умови зростання ВВП. «Це той інструмент, який кредитори отримують взамін того, що вони сьогодні списали борги, зазнали втрат і не отримуватимуть додаткових коштів, але в майбутньому щось можуть отримати», — сказав він та підкреслив, що кредитори отримають додаткові виплати тільки за умови зростання економіки. «Перша умова — якщо ВВП країни становитиме 125 мільярдів доларів США. Сьогодні валовий внутрішній продукт — тільки 85 мільярдів доларів. Друга умова — якщо українська економіка буде рости більше 3 відсотків. Якщо економіка росте від 3 до 4 відсотків, то тільки з цього одного відсотка росту кредитори зможуть отримати як бонус 15 відсотків, тобто частину нашого прибутку, в який вони так само вкладуться. Тому що ця реструктуризація дає можливість зробити країну успішною і багатою», — підкреслив він. А якщо українська економіка зросте на понад 4 відсотки, то кредитори можуть отримати до 40 відсотків від частини прибутку української економіки.

Верховна Рада обговорила постанову про Звернення Верховної Ради України до держав-членів та інституцій Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Австралії, Канади, Японії та інших держав та міжнародних організацій щодо намірів проведення незаконних виборів в окремих районах Донбасу. За словами Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, парламент має висловити свою позицію щодо неприпустимості проведення будь-яких виборів під дулом автомата. «Треба зобов’язати Росію виконати всі вимоги, пов’язані з виконанням Мінського протоколу, оскільки Україна і світові партнери виконали всі необхідні пункти Мінських домовленостей, і тут має бути абсолютно чітка позиція. Відповідна реакція має бути жорсткою і принциповою», — підкреслив В. Гройсман.

Присягу народного депутата склали Григорій Шверк та Владислав Севрюков. Глава парламенту повідомив, що нові народні депутати ввійшли до фракції Блок Петра Порошенка та до складу парламентської коаліції.
Верховна Рада проголосувала за звільнення за власним бажанням з посади віце-прем’єра Валерія Вощевського («За» — 234 голоси).

Водночас відставку міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі підтримали лише 222 народні депутати від необхідних 226. «Я не прийшов сюди триматися за крісло, тому прошу підтримати мою заяву, бо просто не можу працювати з нинішнім профільним комітетом», — заявив О. Квіташвілі з парламентської трибуни. У відповідь голова профільного комітету Ольга Богомолець нагадала, що Комітет з питань охорони здоров’я ще в лютому 2015 року визнав роботу міністерства незадовільною. Крім того, деякі народні депутати, зокрема, Юрій Луценко та Сергій Соболєв, закликали О. Квіташвілі назвати прізвища тих мафіозі, які заважали йому працювати. Тож парламент ще повернеться до цього питання.

Цифра

   З 1 вересня 2015 року прожитковий мінімум зросте:
  на одну особу в розрахунку на місяць з 1 176 гривень до 1 330 гривень;
  для дітей віком до 6 років з 1 032 гривень до 1 167 гривень;
  для дітей віком від 6 до 18 років з 1 286 гривень до 1 455 гривень;
  для працездатних осіб з 1 218 гривень до 1 378 гривень;
  для осіб, які втратили працездатність, з 949 гривень до 1 074 гривень;
  розмір мінімальної пенсії зросте з 949 гривень до 1 074 гривні.

 

 

-- для дітей віком до 6 років з 1 032 гривень до 1 167 гривень;

 

 -- для дітей віком від 6 до 18 років з 1 286 гривень до 1 455 гривень;

 

-- для працездатних осіб з 1 218 гривень до 1 378 гривень;

 

-- для осіб, які втратили працездатність, з 949 гривень до 1 074 гривень;

 

-- розмір мінімальної пенсії зросте з 949 гривень до 1 074 гривні.

Підвищення посадових окладів працівників бюджетної сфери, оплата праці яких

здійснюється на основі ЄТС, при збільшенні розміру мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2015 року

 

Тарифний розряд

 

Тарифний коефіцієнт

Діючі

 

1 т. р. – 852 грн.)

Проект

 

1 т. р. – 1012 грн.)

збільшення, гривень

збільшення, відсотків

1

1,0

1218

1378

160

13,1

2

1,09

1223

1383

160

13,1

3

1,18

1233

1393

160

13,0

4

1,27

1243

1403

160

12,9

5

1,36

1253

1413

160

12,8

6

1,45

1263

1467

204

16,2

7

1,54

1312

1558

246

18,8

8

1,64

1397

1660

263

18,8

9

1,73

1474

1751

277

18,8

10

1,82

1551

1842

291

18,8

11

1,97

1678

1994

316

18,8

12

2,12

1806

2145

339

18,8

13

2,27

1934

2297

363

18,8

14

2,42

2062

2449

387

18,8

15

2,58

2198

2611

413

18,8

16

2,79

2377

2823

446

18,8

17

3,0

2556

3036

480

18,8

18

3,21

2735

3249

514

18,8

19

3,42

2914

3461

547

18,8

20

3,64

3101

3684

583

18.8

21

3,85

3280

3896

616

18,8

22

4,06

3459

4109

650

18,8

23

4,27

3638

4321

683

18,8

24

4,36

3715

4412

697

18,8

25

4,51

3843

4564

721

18,8

Мінімальна заробітна плата

1218

1378

160

 

13,1

Інформацію надано Міністерством соціальної політики спеціально для "Голосу України"

 

ДОВІДКОВО

Станом на 31 грудня 2014 року обсяг державного та гарантованого державою боргу становив 70,3% до ВВП, тоді як відповідно до Бюджетного кодексу він не має перевищувати 60%. Водночас якби не вдалося домовитися про часткове списання та реструктуризацію державного боргу, до кінця 2015 року його обсяг міг становити 91,1% до ВВП.

ДОВІДКОВО

Арсеній Яценюк: «Уявіть собі, сталося чудо, на яке я справді сподіваюся, і українська економіка протягом 25 наступних років буде зростати на рівні 4 відсотки. Це означає, що ВВП України буде рівний Швейцарії і трошечки менший, ніж Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів. Це означає те, що середня заробітна плата в Україні становитиме 1960 доларів на одного громадянина країни. Я хочу заплатити кредиторам частину прибутку країни, якщо наша Україна буде самою успішною економікою в світі».

 

 

Ложа Кабінету Міністрів.

            Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 

 

Олександр Квіташвілі.  

         Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

 

 

Під час прийняття змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік».

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.