Понівечене авто, розбите скло, спущене колесо, погрози з боку агресивного натовпу. Так проросійські активісти зустріли у центрі Донецька машину з двома прапорцями — українським і Євросоюзу.

Подружжя Андрій та Ангеліна згадують той день:

— Ми не бачили колони і повернули в її бік, тому що попереду все було перекрито. Тихо повзли через натовп, і тут хтось побачив у нас прапорці — зліва і справа на склі. Один із учасників вигукнув: «Бий ...!» («нехороших людей», іншими словами») — і зірвав прапор Євросоюзу. Підбіг натовп, якийсь чоловік почав висмикувати прапор і кричати: «Дай сюди!». І ті, хто поруч, теж вимагали віддати.

Лунали прокльони, погрози, нецензурна лайка. Нападників намагався відтіснити співробітник міліції. Правоохоронці звеліли подружжю сідати до авто і їхати.

Через коридор, створений зусиллями співробітників міліції, на спущеному колесі Андрій став виводити авто. Дії правоохоронців подружжя оцінює дуже критично: чому припустилися такої ситуації, коли на мирних людей нападають серед білого дня? У райвідділі міліції, за словами Ангеліни, не поспівчували, а дорікнули: мовляв, навіщо «наривалися», навіщо причепили український прапорець?

— Я що — повинна боятися носити національний прапор? І мене змушуватимуть його топтати, коли в центрі міста вільно проносять прапор країни-окупанта? — обурюється жінка. — Так жити не можна, хочеться просто вилізти з болота. Як починають мити квартиру після великого ремонту, — так і країну. Кажуть: мовляв, усе залишиться, як було. Я в міліції пояснюю: але ж хтось повинен почати! А ви не вірите, це вже сидить усередині вас.

Від’їхавши від райвідділу міліції, Андрій та Ангеліна причепили назад уцілілу символіку. «Ще кілька днів тому по Донецьку багато хто їздив із українськими прапорцями в салоні. Тепер (у понеділок. — Авт.) ми не зустріли жодної такої машини. Познімали всі. Це вже показник, і це вже страшно», — кажуть потерпілі. У міському управлінні міліції повідомили, що дані про правопорушення занесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Фото Олега ТОЛСТОВА.

Андрій та Ангеліна в оточенні проросійських активістів, які зірвали прапор і розбили заднє скло в автомобілі.