Напружена ситуація склалася в колективі ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська». Напередодні працівники не пустили на підприємство виконувача обов’язків гендиректора Віталія Зюзька, заблокувавши всі під’їзди до шахти. Гірники виступають на підтримку свого колишнього керівника Костянтина Кисельова й вимагають повернення вугільних шарів у розпорядження держпідприємства. 24 вересня працівники «Краснолиманської» оголосили частковий страйк, обіцяючи, у випадку невиконання їх вимог, перейти до більш рішучих дій.

 

 

Успішний — значить, неугодний?


Шахта — одне з небагатьох прибуткових вуглевидобувних підприємств Донецької області. Тут працюють понад 4500 гірників. З початку 2015 року на «Краснолиманській» видобуто 1 млн. 600 тис. тонн вугілля (при плані 600 тис. тонн). Середня зарплата за цей період зросла на 35% і становить 8,4 тисячі гривень. Незважаючи на те, що шахта перебуває в 50 км від лінії фронту, тут не припиняли роботу ні минулого, ні цього року, і продовжували справно платити податки.


Причиною страйку стала інформація, що в профільному міністерстві збираються призначити нового керівника «Краснолиманської». Це було несподівано, оскільки нинішній гендиректор Костянтин Кисельов напередодні виграв конкурсний відбір у Мінпаливенерго і кандидатура пройшла узгодження в Донецькій обласній ВЦА.


Вимоги шахтарів залишити на посаді теперішнього керівника підкріплені реальними досягненнями роботи Кисельова. За рік йому вдалося вивести підприємство з мільйонних збитків, розрахуватися з боргами з зарплати, збільшити видобуток вугілля й представити свою програму розвитку шахти мінімум на 30 років.


Усіляких «смотрящих» і «мурчащих» в області не буде 


Чергова акція протесту пройшла за участю керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського. Він поспілкувався зі страйкувальниками й пообіцяв донести їхню позицію до уряду й Президента України. «Я передав лист Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку із пропозицією до Кабміну передати вугільні поля в розпорядження державних шахт, — сказав Жебрівський. — Відібрані у свій час приватними структурами центральні збагачувальні фабрики повинні повернутися в систему єдиного управління».


Павло Жебрівський заявив, що обласна держадміністрація планує створити єдиний вугільний холдинг із метою об’єднати розсіяні шахти й виступити єдиним посередником реалізації видобутого палива.
Мітингувальники говорили про те, що їх турбує сьогодні найбільше — зокрема, про заборгованість із зарплати. Лунали вимоги забезпечити стабільну роботу, упевненість у завтрашньому дні підприємства, на якому вони працюють.


Після зустрічі із шахтарями Павло Жебрівський так прокоментував ситуацію у вугільній компанії й навколо неї:  «Не можу нічого обіцяти, але в будь-якому випадку у мене буде серйозна розмова і з міністром галузі, і із самим Президентом. Ми обговоримо бажання співробітників підприємства бачити на посту гендиректора Костянтина Кисельова, питання поступового повернення вугільних шарів ДП і реструктуризації підприємств галузі з метою створення єдиного вугільного об’єднання.


Від себе можу додати: усіляких «смотрящих» і «мурчащих» в області не буде, інакше навіщо я тут. Неприпустимо, щоб хтось наживався на прибутках державних підприємств, куди люди вкладають серце й душу».


Донецька область.

 


Фото прес-служби Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.