Наша родина проживає в приватному будинку. На виносному лічильнику, котрий розміщено на вулиці, зламався ввідний автомат. Поясніть, як нам тепер його замінити, адже він запломбований, та хто це повинен робити?

Микола СОРОКА.

Київ.

Як повідомили у Київенерго, право розпломбовувати ввідний автомат (ввідний автоматичний вимикач) мають тільки представники Київенерго. Тому вам, пане Миколо, неохідно звернутися до Центру обслуговування клієнтів (ЦОК), за яким закріплено ваш приватний будинок, та заповнити бланк заяви на зняття пломби із захисного боксу лічильника.
У заявці потрібно зазначити причину: «Заміна ввідного автоматичного вимикача — розпломбування з подальшим опломбуванням». Оформлюючи заявку, працівник ЦОК узгодить із вами дату та час виконання робіт.
Оскільки після заміни ввідного автомата треба виконати технічну перевірку лічильника, у ЦОК мають виставити рахунок за надання цих послуг.
Автоматичний вимикач потрібно придбати самостійно. При цьому зверніть увагу, що його технічні характеристики мають відповідати характеристикам зламаного (пошкодженого) вимикача, а також вказаній у договорі потужності. Перед покупкою обов’язково впевніться в цьому. Технічні характеристики зазначаються на автоматі: струм (в амперах, А) та напруга (у вольтах, В).
Після того, як згідно із вашою заявкою електромонтер Київенерго розпломбує бокс, ви можете замінити автоматичний вимикач на новий.
У попередньо узгоджену з вами дату, вказану в заявці, до вас завітає електромонтер Київенерго. Він перевірить, щоб технічні характеристики нового автоматичного вимикача відповідали договірній потужності (зазначеній у договорі), опломбує захисний бокс та підпише з вами акт про збереження пломб.
Зверніть увагу. Заміна автоматичних вимикачів не входить до переліку робіт, які виконуються персоналом Київенерго в межах експлуатації приладів обліку. Автоматичний вимикач (АВ) не є складовою частиною обліку електроенергії. Це комутаційно-захисний пристрій, який має функції включення-відключення напруги та відключення у разі перевищення значення струму навантаження стосовно номінального значення, вказаного на корпусі автоматичного вимикача. У разі встановлення у побутових клієнтів АВ на сходовій клітині їх обслуговування (заміна, встановлення, контроль контактів тощо) має проводитися працівниками ЖЕО або організації, на балансі якої перебуває будинок. У разі встановлення АВ у помешкані клієнта або у приватному будинку обслуговування (заміна, встановлення, контроль контактів тощо) виконується клієнтом або за його рахунок.

Фотоетюд Олександра КЛИМЕНКА.