У видавництві «Надстир’я» вийшла книжка «Юхим Ярощук: людина, громадянин, державний діяч». Це спогади про Юхима Арсентійовича Ярощука, депутата Верховної Ради УРСР V—VІІІ скликань, голову Волинського облвиконкому в 1956—1972 роках.


Постать Юхима Ярощука на Волині відома. Ні до нього, ні після в області ніхто не зумів так довго обіймати цю високу посаду. І жоден місцевий керівник не мав такої поваги у земляків. Свідчення цьому — і названа на його честь вулиця в центральній частині Луцька, і меморіальна дошка на будинку, де він жив, і школа в його рідному селі Сереховичі Старовижівського району, що носить його ім’я. Юхим Арсентійович помер рано, в квітні 1972-го, йому тоді не було й 50.


У чому таємниця авторитету цього чоловіка? Насамперед у його близькості до людей, вмінні жити з ними одним життям, чути і розуміти їх. Рано осиротівши, хлопець певний час виховувався в сім’ї сільського священика Миколи Коровицького, який побачив у ньому великі задатки і постарався, щоб юнак отримав освіту. Гроші на навчання збирали всім селом. Пожовтілий від часу список жертводавців Юхим Ярощук зберігав як найдорожчу реліквію до самої смерті. 


Вміщені в книжці розповіді людей, які працювали з Юхимом Ярощуком, його односельців, розкривають перед нами образ державного діяча, який за своїми організаторськими здібностями, високими моральними і людськими якостями переріс не лише тодішніх, а й багатьох нинішніх керівників нашого поліського краю. А зберегти ці чесноти в ті часи було дуже і дуже складно.


Це видання водночас є своєрідним підручником історії Волині 1950—1970-х років. 


Сьогодні майже ніхто не знає про ще один подвиг волинянина-патріота Юхима Ярощука. Саме він не допустив, щоб на березі озера Світязь була збудована теперішня Рівненська атомна електростанція. Важко уявити, що було б із цією природною перлиною, якби на її березі нині стояв цей техногенний монстр.


Треба віддати належне автору видання Андрію Бондарчуку, односельцю Юхима Ярощука, який зумів зібрати і систематизувати спогади кількох десятків осіб.


За задумом автора, книжка має розпочинати серію «Видатні постаті Волині». Сподіваємося, що і наступне видання буде так само цікавим і повчальним для широкого кола шанувальників історії області, керівників різних гілок влади, студентської і учнівської молоді.

 

Волинська область.

 

На обкладинці: Юхим Ярощук з дружиною Ніною Романівною і молодшим сином Cергієм в один з вихідних днів у Луцьку.


Фотокопія автора.