Книга «Люди Донбасу. Життя спочатку» спростовує усталений у суспільстві стереотип про переселенців, які, нібито, «сидять на шиї» у решти українців.


Образ нетипових переселенців майстерно виписала молода письменниця з Донецька Вероніка Миронова. Книгу «Люди Донбасу. Життя спочатку» неспроста презентувала у Вінниці, в Донецькому національному університеті. Автор книги, як і ДонНУ, також залишила рідний край після його тимчасової окупації.


Письменниця пропонує читачеві подивитися іншими очима на тих, хто не з власної волі опинився далеко від рідного Донбасу. У 14 великих і малих містах та селах зустрічалася письменниця з майбутніми героями книги.

«Спершу мала намір розповісти про переселенство як явище», — каже пані Вероніка. — Однак під час роботи акценти змістилися. Сталося це тоді, коли зустрілася з людьми, які, стиснувши в кулак силу волі, демонструють, що у рідній державі будь-де можна почати життя спочатку. Зрозуміла, що важливіше руйнувати усталені стереотипи про людей Донбасу, які, нібито, сидять на шиї в інших. Мої герої спростовують цю поширену у суспільстві думку».


У кожній з 31 окремих розповідей автор стверджує, що люди, які несподівано опинилися в іншому місці, не є тягарем для інших. Її герої ні в кого нічого не просять, дехто, навпаки, ще й допомагає. Всі вони навчаються жити на новому місці. Для них важливо, що роблять це у рідній державі, а не у вигаданій кимось територіальній одиниці з назвою на три літери. — Приклад цих людей перекреслює усталений образ переселенця, — ділиться думками завідувач кафедри журналістики ДонНУ Олена Тараненко. — Своїми діями герої книги ніби закликають інших — роби, як ми. Кажу «ми», бо я теж залишила Донбас, втратила домівку. Незважаючи на всі труднощі, що тягарем лежать на серці, люди, які вибралися з Донбасу (дехто під свист куль, дехто з однією валізою в руках) зберегли головні людські цінності і віру в незалежність нашої держави. Ми зберегли те, заради чого варто далі жити.


Пані Олена пишається тим, що автор книги колишня їхня студентка. Тому й спілкувалася під час презентації відверто й щиро, як з гарними друзями. Перша презентація книги «Люди Донбасу. Життя спочатку» відбулася у Львові на цьогорічному форумі видавців. Тепер автор привезла своє дітище до рідної альма-матер. Її зустріли справді по-материнськи тепло. Розчулили до сліз. Так буває, коли зустрічаєшся з друзями, які так само, як ти, сповна сьорбнули з тієї само гіркої чаші. Ще більше сліз буде, коли донецькі знову повернуться на Донбас. Бо усім їм хочеться додому. Навіть тим, кому добре на новому місці.


Вінниця. 

 


На знімку: Вероніка Миронова своєю книгою спростувала усталений у суспільстві браз людей з Донбасу. 


Фото Олени ТАРАНЕНКО.