Хлібороби Вінниччини станом на середину жовтня зібрали три мільйони тонн зерна ранніх і пізніх культур. До них планують додати ще майже вісімсот тисяч тонн кукурудзи. Її залишилося зібрати з площі 160 тисяч гектарів.


Середня врожайність майже усіх культур нижча за минулорічний показник. Так, ранніх зернових намолотили на круг 46 центнерів, торік було 52. Кукурудза теж вродила гірше: замість минулорічного показника 90—100 центнерів з гектара нині збирають по 60—65. «Головна причина — посуха, — каже керівник департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА Микола Неїлик. — За таких умов дуже важливо дотримуватися технології вирощування сільськогосподарських культур. Найкраще це вдається у вертикально інтегрованих аграрних структурах. У них і техніка сучасна, і насіння високопродуктивне. Відповідно показники вищі, ніж у невеликих чи фермерських господарствах».


У 2014-му вінничани зібрали п’ять мільйонів тонн зерна. Тоді у загальному показнику частка ранніх і пізніх культур була приблизно однакова. Нині домінують ранні зернові, їх намолотили 2,3 мільйона тонн. Серед пізніх культур найбільше підвела «королева полів». Як стверджують фахівці, кукурудза не любить спеки. Проте й холодів не боїться. Тому навіть ранні заморозки не стали на заваді збиранню.


Вінницька область.