Це стало результатом запровадження нової системи швидкого реагування на Донеччині

 

Нова система запрацювала за зразком експерименту в Самбірському районі, що на Львівщині. Але, враховуючи специфіку регіону, де проводиться АТО, деякі моменти вдосконалили згідно з потребами бойової міліції.

 

Група прибуває за три хвилини в місті і за двадцять — у селі


У Краснолиманському районі на півночі області вже місяць триває експеримент на базі місцевої міліції, згідно з яким територія району 24 години на добу — під контролем правоохоронців. За цей час групи швидкого реагування місцевого відділу міліції прийняли майже 600 викликів від місцевих мешканців. Це майже у п’ять разів більше, ніж до експерименту. Зростання кількості звернень свідчить про підвищення довіри жителів до правоохоронців.


«Експеримент удався, оскільки зростає кількість повідомлень і заяв від громадян про скоєні злочини. Нині за добу надходить до 50 повідомлень. Для порівняння: раніше було до 10 реєстрацій. Це свідчить про зміну ставлення людей до міліції та підвищення довіри», — зазначив начальник ГУМВС України в Донецькій області В’ячеслав Аброськін.


У подальшому, виходячи з підсумків експерименту, Міністерство внутрішніх справ розглядатиме, як організувати роботу дільничних інспекторів та інших служб, зокрема підрозділів кримінального блоку, який займається розкриттям тяжких та особливо тяжких злочинів.


Сімейну сварку «загасили» на самому початку


Із 600 викликів до Краснолиманського міськвідділу міліції лише 39 потребували участі слідчо-оперативної групи. 85 відсотків із цих звернень опрацьовано чотирма групами швидкого реагування протягом доби. За матеріалами, зібраними групами, відкрито 115 кримінальних проваджень, 10 кримінальних правопорушень розкрито «за гарячими слідами».


Інколи наряд приїжджав так швидко, що встигав загасити конфлікт, який щойно розпочався. Так, на першому ж нічному чергуванні надійшло повідомлення про сімейну сварку. Працівникам міліції ця родина була відома: голова сім’ї, схильний до вчинення сімейного насилля, тривалий час перебував у полі зору правоохоронців. Побоюючись за маленьку дитину, яка була в цій родині, міліціонери постаралися дістатися їх домівки якнайшвидше. Уже за шість хвилин правоохоронці були на місці події та припинили дії чоловіка, який накинувся було на тещу та дружину з кулаками. Правопорушник притягується до адміністративної відповідальності.


Робота у прифронтових селищах Маріуполя


За ініціативи начальника міліції Донеччини В’ячеслава Аброськіна новий формат роботи впроваджено і на півдні регіону — в селищах, які тривалий час перебувають на першому рубежі терористичної агресії. Для людей, які пережили страшні обстріли терористів, загибель односельців, велике значення має впевненість, що міліція завжди поряд, завжди прийде на допомогу.


На початку вересня в Сартані, Калинівці, Талаківці і Гнутовому стартувала нова система реагування. На допомогу місцевій міліції було введено дві групи швидкого реагування, створені на базі Сартанського відділення міліції Іллічівського райвідділу міліції Маріуполя. Групи оснащено двома патрульними автомобілями, незабаром наряди буде укомплектовано додатковою сучасною технікою.


На першому інструктажі були присутні селищний голова Сартани Степан Махсма та депутати селищної ради, які запевнили керівника міліції Донеччини в однозначній підтримці цього проекту. За неповний місяць роботи груп швидкого реагування від мешканців чотирьох прифронтових селищ Маріуполя надійшло 80 звернень на гарячу лінію, запроваджену одночасно з початком експерименту. Це майже вдвічі більше, ніж у серпні.
Незважаючи на складнощі, групи швидкого реагування оперативно реагують на всі виклики, що надходять. Максимальний час прибуття в найвіддаленіший куточок прифронтових населених пунктів становить від 8 до 15 хвилин.

Донецька область.

 

Пряма мова

 

Сергій МАТВІЙЧУК, начальник Маріупольського міського управління міліції:


— Найчастіше селищні мешканці звертаються на гарячу лінію з приводу вчинення крадіжок і дрібних викрадень, а також заподіяння легких тілесних ушкоджень. Серед адміністративних правопорушень більшість — побутові конфлікти і сімейні сварки. У деяких випадках групам швидкого реагування, що прибули за викликом, вдавалося локалізувати конфлікт на початковій стадії та уникнути можливих серйозних наслідків.

 

Група швидкого реагування у Краснолиманському районі прибуває на місце події через три хвилини після виклику в місті і протягом двадцяти хвилин — у селі.


Фото надано прес-службою ГУМВС  у Донецькій області.