Наступного року ЗНО стартує 5 травня і триватиме до 10 липня. «Незалежне оцінювання відбудеться, і все буде добре», — пообіцяв учора на брифінгу міністр освіти і науки Сергій Квіт.


Відповідатиме за систему тестування новопризначений директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій. Підготовка до ЗНО відбувається у складних умовах, зізнався він. «Починаючи з 21 липня 2015 року, блокується робота головних ІT-сервісів Українського центру, відсутня команда кваліфікованих спеціалістів, які розробляли й підтримували роботу цієї системи», — заявив новий очільник УЦОЯО. Ще однією проблемою є недостатнє фінансування. Саме через це цього навчального року знову не складатимуть тести випускники навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.


Попередник Вадима Карандія Ігор Лікарчук ще в серпні попереджав про загрозу зриву ЗНО-2016: під час розслідування Генпрокуратурою справи про зловживання в УЦОЯО вилучили сервери і всю базу тестових завдань, а, крім того, через таку ситуацію почали звільнятися фахівці. Влітку ГПУ повідомила про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 362 КК, першому заступнику директора УЦОЯО Володимиру Виннику.

Восени обшуки відбулися і в Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти. У Генпрокуратурі заявляли, що під час слідчих дій у рамках кримінального провадження в УЦОЯО серверне обладнання і програмне забезпечення не вилучалося, доступ до баз даних не обмежувався. Нині з’ясувалося протилежне. «Станом на сьогодні усе обладнання, яке було вилучено в УЦОЯО і в Івано-Франківському регіональному центрі, перебуває в органів слідства», — повідомив Вадим Карандій і додав, що згадану техніку та інші речі, які не мають значення для слідства, почнуть повертати лише наступного тижня.


...Втішає одне: цього разу ЗНО стартує не у квітні, як торік, а дещо пізніше, тож діти матимуть більше часу на підготовку. Абітурієнти зможуть складати тестування не більш як з чотирьох навчальних дисциплін. З двох предметів — української мови й літератури, а також математики або історії (на вибір) — зовнішнє оцінювання поєднають з випускними іспитами (державною підсумковою атестацією). За підсумками ЗНО з цих дисциплін одинадцятикласники отримають одразу дві оцінки, одну з яких запишуть до шкільного атестата. Раніше у такий спосіб планували приймати ще й іспит з іноземної, проте потім від цього відмовилися. Не буде і дворівневих тестів — складнощів у системі ЗНО вистачає і без них.