Вечірнє засідання 3 листопада

 

Парламент ухвалив у цілому ще низку законопроектів на оборонну тематику, спрямованих на посилення соціального захисту військовослужбовців, котрі беруть участь в АТО, та членів їх сімей. Зокрема, схвалено два проекти законів про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» — №2972 і №2686. 

 

Перший проект передбачає надання знижки вартості оплати санаторно-курортного лікування військовослужбовцям та членам їх сімей за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередніх шість місяців не перевищує трьох прожиткових мінімумів. Тобто, як пояснив голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський, пільговими путівками зможуть скористатися військовослужбовці, які отримують зарплату до 5 тисяч 700 гривень. Наступний законопроект передбачає, що військовослужбовці, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, особи, звільнені з військової служби, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції чи виконували службово-бойові завдання в екстремальних (бойових) умовах, в обов’язковому порядку повинні пройти безоплатну психологічну, медико-психологічну реабілітацію у відповідних центрах з відшкодуванням вартості проїзду до цих центрів і назад. Порядок проведення реабілітації та відшкодування вартості проїзду встановлюватиме Кабінет Міністрів України.


У цілому також прийнято законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (№2166). Він визначає, кого можна вважати «внутрішньо переміщеною особою»: це громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.


Не набрав достатньо голосів для схвалення проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо територіальної оборони» (№2489а), який доповів перший заступник міністра оборони Іван Руснак.


На доопрацювання відправлено і законопроект «Про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних» (№2504а), який мав на меті створити Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних та автоматизований військовий облік громадян України. Олексій Скрипник («Самопоміч») зауважив, що необхідність цього закону зумовлено тим, що до сьогодні наші мобілізаційні бази є паперовими. «Спосіб уникнення від мобілізації був дуже простий: забиралася справа, нема справи — нема людини, — сказав депутат. -Ми фактично залишилися, напевно, єдиною країною в Європі, в якій в такій важливій частині, як мобілізація, до сьогодні діють папери». Іван Винник (фракція БПП) відзначив, що реєстр пропонується створити не за бюджетні кошти, а за рахунок благодійної допомоги.


Під час обговорення законопроектів на оборонну тематику народні депутати висловили багато зауважень щодо мобілізаційного процесу, створення контрактної армії, реформування Збройних Сил. Ірина Геращенко (фракція БПП) звернула увагу на те, що дуже часто призивають до війська 40—45-річних чоловіків, не професійних військових, тоді як не використовують досвід колишніх професійних військових чи працівників спецслужб, які йдуть на пенсію в 45 років. «Всі власники реєстрів беруть і дають гарний відкат за той програмний продукт, — застерегла Олександра Кужель («Батьківщина»). — Сьогодні на Петрівці можна купити будь-який реєстр». «Контрактна армія повинна бути, і вона буде кістяком загальної системної оборонної політики України, але кожен громадянин при цьому повинен бути на суворому військовому обліку», — зауважив Олег Барна (БПП). Позафракційний Володимир Парасюк додав: «Поки ми не реформуємо кадрово Збройні Сили України, не можна ніякі електронні списки робити, бо вони завтра же будуть на столі у Путіна».


За результатами сигнального голосування не набрав вдосталь голосів для схвалення в першому читанні і проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення справляння акцизного податку при роздрібній торгівлі нафтопродуктами» (№2388а), який мав на меті встановити фіксовану ставку в євро з літра реалізованих нафтопродуктів. Під час обговорення депутати висловили застереження, що це призведе до збільшення і так зависоких цін на бензин.


У першому читанні та в цілому прийнято законопроект «Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень» (№2243а).
У роботі парламенту взяла участь парламентська делегація з Німеччини на чолі з Президентом Баварського Ландтагу Барбарою Штамм.