У Національному музеї історії України у Другій світовій війні у Києві відкрито новий розділ виставки  «Родинна пам'ять про війну». Його присвятили Герою України вінничанину Юрію Коваленку.  Командир загону спецпризначення 3-го окремого Кіровоградського полку підполковник  Юрій Коваленко загинув 15 липня цього року у бою біля пункту пропуску «Ізварине» на кордоні з Росією. Крім нього, під час мінометного обстрілу обірвалося життя ще сімох бійців. Звання Героя України удостоєний посмертно. 

 


На захід до музею запросили рідних Героя. Приїхав батько Віктор Олексійович (на знімку), теж колишній військовий, офіцер-підводник. Саме він поділився враженнями  від побаченого. «Не сподівався, що на відкритті будуть побратими сина, які разом із ним зупиняли ворога в його останньому бою, —каже Віктор Олексійович. — Ловив кожне їхнє слово. Відчув, як поважали побратими сина. Так уважно слухав, що не звернув увагу, як сльози течуть по обличчю».

 


За словами Віктора Коваленка, побратими передали музею особисті речі Юри. Батько доторкнувся до кожної з них. Каже, взяв до рук бінокль, окуляри, погладив рукою шолом, який носив син. У записнику перечитав кожну літеру, виведену його рукою. У цьому ж розділі виставки представлено матеріали інших бійців 3-го полку спецпризначення. Один із них командир танка старший сержант Леонід Сухацький став справжньою легендою. Вороги називали його танк «чорна смерть». За два місяці оборони Маріуполя на бойовому рахунку командира три підбиті ворожі танки. 22 лютого він загинув під Маріуполем.   


— Працівники музею приділили нам багато уваги, — продовжує Віктор Коваленко. — Відчув, наскільки з душею вони ставляться до збереження пам’яті про героїв АТО. Мене особисто підтримали морально. Запропонували запалити свічечку і постояти з нею перед портретом Юри. Все було дуже по-людяному, душевно, щиро. Спасибі всім музейникам, які долучилися до вшанування пам'яті сина.


— Коли у 2012-му році ми запроваджували музейний проект «Родинна пам'ять про війну», тоді ще і гадки не мали, що його доведеться доповнювати історіями про нову війну на Донбасі, — розповіла старший науковий співробітник музею Наталія Гамарник. — Спочатку персоніфікували родинну пам’ять про Другу світову війну. Тепер доповнюємо виставку героями сучасності. Кожен новий розділ відкриваємо урочисто із запрошенням рідних і друзів, колег, побратимів мужніх захисників України. 


За словами пані Гамарник, зараз у музеї готують розділ, присвячений ще одному вінничанину — Герою України з Літина Сергію Собку.  На виставці також можна ознайомитися з матеріалами на честь вінничанина льотчика Героя України  Костянтина Могилка. Звання Героя він отримав за те, що відвів палаючий літак від міста Слов'янськ на Донеччині. 

Вінницька область.


Фото Наталії ГАМАРНИК.