Сотні чоловіків та жінок скористалися шансом змінити свою країну на краще і з самого ранку прийшли на Театральну площу, де в приміщенні драматичного театру відкрився пункт прийому анкет від бажаючих працювати в патрульній поліції Маріуполя. Людей не зупинило те, що місто розташоване практично на лінії розмежування з тимчасово окупованою територією і є прифронтовим, тож служба тут матиме певні особливості.

«Некорумпований, фізично та розумово розвинений»

У першій день відбору хол театру та все навкруги заполонили претенденти в майбутні поліцейські. В кожному куточку можна було побачити молодих людей, які заповнювали документи. Деякі прийшли сім’ями, з дітьми.
Одним із перших анкету подає 29-річний маріуполець Андрій, який тут від самого ранку. Чоловік цілком свідомо прийняв рішення стати правоохоронцем: «Я вірю в цю реформу. Нова поліція —  крок у майбутнє нашої країни».
20-річна Юлія Овод, педагог за фахом, нікому не сказала, що вирішила взяти участь у відборі до поліції. Дівчина прагне служити у підрозділі, де немає корупції, та впевнена, що жінка-поліцейський справлятиметься з обов’язками не гірше за чоловіків. Налаштована рішуче й дуже позитивно та впевнена, що впорається з тестами з фізичної підготовки: «Можливо, мені вдасться змінити наше суспільство на краще. Є особисті ініціативи, які б хотілося втілити у життя. Хотілося б спробувати».
Друзі Михайло Єварлак та Олексій Рванов (обом по 21 рік) мріють бути напарниками.
— У країні відбуваються зміни, і нова поліція — тому приклад. Кожен із нас повинен підтримати ці зміни, підтримати свою країну. Хочу зробити щось краще. Гадаю, з новою поліцією люди почуватимуться впевненіше, — каже Михайло, який має дві освіти — перекладач і бізнес-аналітик.
Олексій підтримує друга:
— Я вважаю, що реформа дуже правильна і своєчасна. Новий поліцейський — некорумпований, фізично й розумово розвинений і бажає, щоб місто і країна розвивалися. Гадаю, за фізичними даними пройду — я займався спортом, легкою атлетикою, усе життя.
Маріуполець Віталій Голуб прийшов подавати заяву з донькою Ясею. Його дружина працює у міліції, тому  він вважає, що теж повинен у першу чергу стати на захист прав людей.
— Донька поставилася до мого вибору добре і зі мною прийшла, — посміхається тато.
Чесність, завзятість, прагнення до роботи, допомагати людям, вірити в роботу — так Віталій змальовує необхідні якості правоохоронця.

«Люди настраждалися і очікують змін»

Усю ніч їхали до Маріуполя одеські поліцейські, щоби підтримати своїх майбутніх колег та поділитися досвідом. Дмитро Свинарьов до вступу в поліцію працював зв’язківцем.
— Було багато ідей, цілей, хотілося змінити ставлення до співробітників правоохоронних органів, повернути довіру, щоб люди йшли до нас у разі потреби, могли сміливо звернутися і отримати якісну, кваліфіковану допомогу. Якщо ти робиш усе правильно, від чистого серця і на користь — гадаю, це основний момент у нашій роботі. В Одесі ставлення людей змінюється: багато позитивних відгуків на нашу адресу, — зазначив Дмитро та побажав маріупольцям терпіння та успіхів.
На власному прикладі доводить, що і для жінок у цій професії немає нічого неможливого, Олена Кравчук — мати двох дітей, 8 і 5 років. Колишня домогосподарка охоче вдягла поліцейський мундир.
— Я — за зміни, за реформи. Оскільки я є матір’ю двох дітей, то хто, як не я й такі жінки, як я, повинен піти служити в поліцію? Чоловік мене відпустив, допомагає, підтримує, підказує, — каже жінка, яка, не вагаючись, приїхала у зону АТО. — Маріуполь був зоною бойових дій, люди настраждалися, хочуть якихось змін, поліпшень, вірять у щось світле. Вважаю, ми повинні допомагати один одному: поліцейські — людям, люди — поліцейським. Бо одна мета, і всі повинні йти вперед, а не залишатися на одному місці чи дивитися назад.
А ось кандидат Анастасія, в минулому — співробітниця пенітенціарної служби, прийшла на відбір тому, що вважає: саме в цій правоохоронній системі почуватиметься на своєму місці. «Просто хочу працювати на совість, щоб відчувати, що роблю внесок у майбутнє, щоб діти мною пишалися і щоб люди вірили нам», — підкреслює дівчина.
Не залишився осторонь і діючий співробітник патрульної служби міліції, заступник командира взводу Олексій. Він також подав свою анкету і сподівається на дієвість реформи. Від принципово нової поліції чекає нового підходу і зростання довіри населення.
На маріупольську молодь чекає великий конкурс: на столах членів приймальної комісії кількість заяв невпинно зростає. Це означає, що городяни вірять у зміни й готові докласти до цього всі свої зусилля. На час підготовки публікації до друку анкети подали 1744 кандидати.
Один із важливих чинників успіху — набір переважно людей, які не мають досвіду служби в «старій міліції», а отже, вільні від стереотипів системи.
У Краматорську також розпочалося тестування кандидатів до патрульної поліції.
За півтори години молоді люди повинні відповісти на комп’ютері на 60 питань, що стосуються базових знань, логічного й асоціативного мислення. Кандидати, які успішно пройшли тестування, будуть допущені до військово-лікарської комісії для перевірки фізичного стану.
Затверджені територіальний поділ і тимчасовий штатний розпис структурних підрозділів Національної поліції Донеччини. Про це повідомив начальник Головного управління Національної поліції у Донецькій області В’ячеслав Аброськін: «Головна мета — збільшити кількість практичних працівників, у тому числі за рахунок оптимізації апаратних правоохоронців». За словами очільника поліції області, сформовано 5 базових відділів поліції, так званих «кущів», до складу яких входять відділення. Базові відділи розташувалися в Маріуполі, Краматорську, Красноармійську, Артемівську та Волновасі. «Українській поліції необхідно підвищення якості роботи, а не ведення статистики, бюрократія тощо, як це було раніше, — зазначає Аброськін. — З огляду на такі підходи, в керівному складі головного управління теж відбулися кадрові зміни».

Маріуполь
Донецької області.

Довідково

Загалом конкурсний відбір включає в себе 5 етапів: тест на загальні знання, військово-лікарська комісія, складання фізичних нормативів, психологічне тестування і співбесіда із залученням представників громадськості та журналістів.

Довідково

Серед претендентів до нової поліції Маріуполя чоловіки становлять 64,6%, жінки, відповідно, — 35,4%. З вищою освітою — 48,7% кандидатів, відсоток діючих співробітників поліції — 4,3.

 

 

Триває подача анкет кандидатів до поліції Маріуполя.

Фото Євгена СОСНОВСЬКОГО.