У Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація книжки Олени Звичайної «Миргородський ярмарок» про Голодомор 1932—1933 років.


«З одного боку, це документальний нарис, адже описувані події відбувалися насправді, тут немає вигаданих персонажів. З другого — це високохудожній твір», — зазначив перший проректор НаУОА доктор філософських наук професор Петро Кралюк.


Події книжки відбуваються в Миргороді, де «зустрічаються» радянські номенклатурні курортники та опухлі від голоду українські селяни, які продають тут вишиванки, плахти тощо. «Миргородський ярмарок» — це трагедія на тлі голодних смертей і водночас прощання з традиційною українською селянською культурою, яку нова радянська еліта використовує у власних цілях.


Ідея перевидання книги належить Оксані та Ярославу Соколикам, які з 40-х років живуть у Канаді, повідомляє Руслана Маринич з Острога Рівненської області.

 


А у Рівненському обласному краєзнавчому музеї презентували унікальну Всеукраїнську фотодокументальну виставку (на знімку) інформаційно-просвітницького проекту «Спротив геноциду». На вісімнадцяти стендах уперше представлені рідкісні документи та фото державних архівів. Експонати до показу підготовлені Українським інститутом національної пам’яті спільно з Галузевим держархівом СБУ. Вони свідчать про опір, який чинило селянство сталінському тоталітарному режиму в 1920-х — на початку 1930 років, а також під час Голодомору. Є інформація про напади на склади, вбивства активістів, поширення листівок, затягування вивезення зерна, про відмови виходити на роботу тощо. З 1 грудня виставка «помандрує» по усіх районах області, інформує Олександра ЮРКОВА.


Фото надане прес-службою Рівненської ОДА.