У квітні 2014-го особовий склад 191-го навчального центру Військово-Морських Сил Збройних Сил України було виведено з Севастополя до Миколаєва. Втім, з підконтрольній Росії території вийшла максимум третина службовців навчального центру. Саме стільки залишилось вірними українській присязі. З багатої матеріально-технічної бази центру їм не дозволили забрати нічого.

 


Після виходу до Миколаєва особовий склад розмістився у військовому містечку № 5. До цього тут був навчальний центр, який готував фахівців спеціального зв’язку (військову частину ліквідували на початку 2013-го). Тож на базі 191-го навчального центру ВМС у серпні 2014-го створили 198-й навчальний центр ВМС ЗСУ на чолі з капітаном першого рангу Шагеном Шайволодяном. Тут почали готувати як військовослужбовців строкової служби, так і контрактників.


— За півтора року у нас здобули вишкіл майже 1,5 тисячі мобілізованих військовослужбовців, зокрема, військовослужбовців четвертої-шостої хвилі мобілізації, — розповідає заступник начальника навчального центру по роботі з особовим складом капітан другого рангу Олег Зутіков. — Нині проходить навчання майже 350 новобранців строкової служби чи не з усіх регіонів країни. В центрі проходить навчання чимало представниць прекрасної статі. Жодних послаблень, окрім окремих приміщень, немає.


Шефство над закладом узяли місцеві громади Київщини та Івано-Франківщини. Звісно, набуття професійних навичок вимагає відповідної матеріальної технічної бази. І тут чимало чого робиться у співробітництві з державою та волонтерами.


— Волонтери допомагають відновлювати військову та автомобільну техніку, збирали для нас гроші, забезпечували медикаментами, організовували заняття з медицини та розвідувальної підготовки, — зазначає Олег Зутіков.


Постійно посилюється викладацький склад центру. З’являється дедалі більше командирів, які пройшли бойові дії в зоні АТО та перебували на навчанні за кордоном (центр активно розвиває співробітництво зі збройними силами держав-членів НАТО). А 6 грудня вихованці 198-го навчального центру вже вкотре врочисто прийматимуть присягу військовослужбовців у центрі Миколаєва.

 

Миколаївська область.

 

У тренуванні дівчатам — жодних пільг.


Фото надано Навчальним центром.