На Україну очікують кліматичні зміни, що сприяють підвищенню літніх температур і хронічним посухам. Про те, як зміни клімату підкорегували структуру врожаїв зернових і олійних культур, і які подальші коливання можливі в середньостроковій перспективі, йдеться в дослідженні, проведеному компанією  «УкрАгроКонсалт» «Мінімізація кліматичних ризиків і стратегії агровиробництва».
Варто зазначити, що навесні Україні доведеться пересіяти майже 2,5 млн. га площ. Літня та осіння посухи призвели до того, що плани із закладки озимих під урожай-2016 не були виконані. За оцінками «УкрАгроКонсалт», посіви зернових порівняно з минулим роком скоротилися на 1,4 мільйона гектарів, озимого ріпаку — на 245 тисяч.
Отже, площі під озимими впали до найнижчого рівня за останні десять років. Ситуація ускладнюється тим, що стан посівів — один з найгірших за весь час спостережень. На середину листопада зернові зійшли лише на 62% площ. До того ж з них понад 30% — слабкі й зріджені. За попередніми підрахунками, втрати озимих можуть становити майже 800 тис. га.
Відомо, що озимі пшениця і ячмінь є більш урожайними, ніж ярові. Отож розширення ярового клину може стати причиною недоборів наступного року.