Учасники круглого столу в Краматорську дійшли згоди: зміни в Конституцію повинні вносити не політики, а пересічні громадяни, яким доводиться пожинати плоди безглуздих рішень влади.


У Краматорську відбулося засідання круглого столу на тему «Конституційний процес в Україні: від договору політичних еліт до спільної громадянської волі».


Захід організований у рамках проекту «Побудова загального діалогу для проведення конституційної реформи» Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», громадського активіста С. Мамченка й за сприяння департаменту з питань внутрішньої політики Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.


Відкриваючи зустріч, виконавчий директор МЦПД Сергій Кищенко закликав усіх почати конституційний процес, в основі якого буде всеосяжний суспільний діалог, що є обов’язковою нормою демократичних країн. Результатом цього процесу має стати проект нової Конституції, який буде створено як компроміс усіх зацікавлених сторін і який дасть змогу зберегти цілісність і суверенітет країни.


Народний депутат України І, ІV, VІ скликань Тарас Стецьків поділився думкою, що ухвалення Конституції нинішніми політиками неефективне, бо вони переписують її під себе. Багато країн світу виходили з такої кризи шляхом скликання спеціальних установчих зборів, до яких заборонялося обирати діючих політиків, а до складу входили тільки юристи, філологи, філософи, діячі культури. 
Також він акцентував увагу на розумінні майбутнього нашої держави.


«Ми вважаємо, що в Україні нині сформоване сильне громадянське суспільство, ми всюди це бачимо, — сказав Стецьків. — І громадянське суспільство може організувати людей для обговорення ідеї внесення змін до Конституції установчими зборами. А от уже зміст цієї Конституції є предметом наших з вами дискусій. І коли установчі збори, вислухавши активістів у всіх містах і селах України, побачать, до чого більше схиляється народ, у нас буде значно більше шансів одержати Конституцію, за якою ми зможемо перебудувати нашу державу. Ми повинні створити таку державу, у якій нам буде комфортно жити. Це не можна доручати комусь, ми маємо зробити це самі».


Геннадій Друзенко, представник ГО «Громадський Конвент», також переконаний, що єдиним варіантом здійснення прямого народовладдя є установчі збори громадян. Вони гарантуватимуть участь народу в доленосних рішеннях: ухвалення, затвердження і реалізація проекту нової Конституції України. У такий спосіб громадянське суспільство повинне взяти відповідальність за майбутнє України.


«Сьогодні нам 25, майже 25, останнім часом ми дуже швидко подорослішали, — акцентував увагу усіх присутніх Г. Друзенко. — Швидко зникли наші ілюзії: спочатку — що росіяни нам брати й ніколи не почнеться в нас війна, потім — що Захід нам допоможе.

Як бачимо, нікому доля України так не болить, як болить нам з вами, бо ми, наші діти, наші батьки пожинають усі плоди такої безглуздої політики. Відповідно, сьогодні наш народ, що захистив цю державу, не дав їй розвалитися, заслужив право сам вирішувати, як жити далі. Що нам робити із Кримом? Що нам робити з тимчасово непідконтрольними центральній владі територіями? Що нам робити із центральною владою і які повноваження повинні бути передані на місця? Усі ці питання на цей момент відкриті. І ми бачимо, що наші політичні лідери, на жаль, не відповідають вимогам. І це логічно, тому що політики живуть наступними виборами, така логіка політиків у всьому світі.


А ми  з вами як громадянське суспільство яке сьогодні має величезний рейтинг довіри, напевне, повинні взяти відповідальність за майбутнє країни. Так нам здалося, тому ми поїхали в регіони, щоб дізнатися думки людей. Поки все, що ми побачили, досить оптимістично. Люди приходять, дискутують, а найбільше втішає те, що наприкінці кожної зустрічі закликають: досить розмов, кажіть, що робити.

Донецька область.