З перших днів початку бойових дій чимало українців виявили добровільне бажання стати на захист територіальної цілісності країни. Перші хвилі добровольців набирали на військову службу за скороченою процедурою як резервістів. В той час, коли питання захисту рубежів стояло надзвичайно гостро, бійці не задумувались, в якому правовому становищі вони йдуть захищати країну.
Різницю правового статусу, порівняно із військовослужбовцями, резервісти відчули, коли отримали поранення, інвалідність. Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», до видів військової служби не відноситься служба в резерві, дані особи навіть не належать до зайнятого населення, а тому не можуть мати статус військовослужбовців.

Розмір підвищується

19 вересня 2015 року набрала чинності постанова уряду №691, якою підвищили розмір одноразової грошової допомоги в разі інвалідності резервістам, які безпосередньо брали участь в антитерористичній операції. Варто зазначити, що до моменту прийняття цієї постанови, резервістам, які брали участь у бойових діях в перші місяці запеклих боїв та отримали інвалідність, призначалася допомога від держави майже вдвічі менша порівняно з військовослужбовцями.
Отже, резервісти можуть отримати допомогу в таких розмірах: у разі встановлення інвалідності І групи — 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб; у разі встановлення інвалідності ІІ групи — 200-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб; у разі встановлення інвалідності ІІІ групи — 150-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

Проблеми, що потребують розв’язання

На сьогодні, у зв’язку з тим, що соціальні гарантії резервістів та військовослужбовців врегульовані різними нормативними актами, є розбіжності в призначенні пенсій цим особам у разі інвалідності, розмірах пенсій у разі втрати годувальника сім’ям загиблих. Тому активно обговорюється можливість поширення статусу військовослужбовців на тих резервістів, які брали участь в антитерористичній операції.

Поранені отримають грошову допомогу

25 грудня 2015 року набирає чинності закон, який вирішив питання, що до недавнього часу лишалося поза увагою, зокрема, щодо виплати особам із числа добровольців та волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранень, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, та членам їхніх сімей (у разі смерті таких осіб), одноразової грошової допомоги.
З моменту набуття законом чинності добровольці та волонтери, яких було поранено, отримають одноразову грошову допомогу в розмірах: 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, — у разі встановлення інвалідності І групи; 200-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, — у разі встановлення інвалідності ІІ групи; 150-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, — у разі встановлення інвалідності ІІІ групи.
Отже, триває постійна правова робота над наданням і реалізацією соціальних та правових гарантій всім особам, котрі стали на захист держави в найтяжчі часи.