Незабаром в Україні буде засновано Державний фонд гуманітарного розвитку. Створення такого фонду — один із перших кроків упровадження реформ державної політики в гуманітарній сфері, визначених дорожньою картою Стратегії сталого розвитку «Україна-2020». Проте запрацює фонд лише за умови ухвалення відповідного законопроекту (№3597). Власне, Комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендує парламенту прийняти його за основу.


Як наголошувалося під час засідання комітету, перевагою цього проекту є пропозиція щодо комплексної підтримки всієї гуманітарної сфери, а не однієї з її складових. Йдеться, зауважили народні депутати, не лише про соціальні питання, а й національну безпеку країни.


На думку членів комітету, проблеми гуманітарної сфери необхідно вирішувати комплексно шляхом підтримки сфер фізичної культури й спорту та охорони здоров’я. А також посилення соціального захисту дітей, популяризації та примноження національного культурного надбання, модернізації та створення інфраструктури для фізичної культури і спорту тощо.


Крім того, обранці наголосили, що необхідно спрямовувати частину податків від реалізації алкоголю та тютюну, лотерейного та грального бізнесу, букмекерської діяльності на підтримку гуманітарної сфери.

Вл. інф.